6 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Podijeljeni certifikati s oznakom izvornosti Slavonskog meda

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Udruga proizvođača “Slavonskog meda” uspješno nastavlja s radom nakon dobivanja certifikata zaštite izvornosti Slavonskog meda. Na Izbornoj skupštini, održanoj u srijedu u Valpovu, došlo je do manjih promjena u rukovodstvu udruge. Naime, po prvi puta je na čelo jedne pčelarske udruge imenovana žena. Predsjednica Udruge proizvođača Slavonskog meda postala je Dubravka Erkapić, članica PU “Pčela” iz Osijeka. Samim izborom predsjednice udruga je po odluci skupštinara, a u cilju operativnijeg funkcioniranja, promijenila i sjedište, koje seli u Osijek. Zamjenici predsjednice su Slavko Stojanović iz Osječko baranjske i Danijel Kunodi iz Vukovarsko srijemske županije.

Na skupštini su po prvi puta podijeljeni i certifikati s oznakom izvornosti Slavonskog meda pčelarima koji su zadovoljili stroge kriterije i u ovom trenutku bez imalo bojazni mogu konkurirati na europskom tržištu meda.

Po naputcima predsjednice Erkapić, Upravni odbor udruge u narednom će razdoblju raditi na informiranju pčelara o postupku certifikacije i dobivanju oznake izvornosti, a cilj je da se do kraja godine dođe na tridesetak certificiranih pčelara na označenom geografski zaštićenom području.

Slavonija obiluje raznolikim reljefom, a samim tim postoje preduvjeti za rast i uzgoj mnogih biljnih vrsta. Mnoge od njih su medonosne pa je u ovim krajevima pčelarstvo utkano u suživot čovjeka i prirode. Prema dostupnim zapisima uzgajanje pčela je prisutno na seoskim imanjima od davnina kao izvor meda, a u to vrijeme i voska, koji se koristio za osvjetljenje domaćinstava. Nije čudo što je organizirano okupljanje pčelara ovdje nastupilo kao ideja davno, ali je značajno što se to organiziranje održalo neprekidno do današnjih dana. U ono vrijeme potreba za udruživanjem sastojala se u povećanju i unapređenju tehnologije pčelarenja, a to su postizali s uvođenjem košnica sa pokretnim saćem, novim načinom vrcanja, kvalitetnim skladištenjem i čuvanjem meda, uz vječno prisutne teme trženja i niske cijene meda”, priča nam predsjednik udruge Nektar Vinkovci i član Upravnog odbora Udruge proizvođača Slavonskog meda Stanko Čuljak.

Inače, priča o Slavonskom medu krenula je još 2014. godine od ministra Tomislava Tolušića, tadašnjeg župana i Tugomira Majdaka, tadašnjeg pročelnika Virovitičko-podravske županije, koji su prilikom posjeta sajmu u Njemačkoj uočili puno proizvoda s oznakama zaštite.

Potaknuti tom spoznajom krenuli su u razmatranje te ideje. Nakon početnih analiza i dogovora slavonske su županije prepoznale vrijednost ovog projekta te su uložile financijska sredstva u pokretanje istoga.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno