2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Poduzetnicima 511 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Povodom pokretanja novog financijskog instrumenta “ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike”, potpisan je Sporazum o financiranju između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Temeljem ovog Sporazuma poduzetnicima će se plasirati 68 milijuna eura, odnosno 511 milijuna kuna, a namijenjen je mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzetnicima registriranim za obavljanje djelatnosti proizvodne industrije i uslužne djelatnosti, turizma i trgovine.

Financijski instrumenti sufinanciraju se u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova i općenito dolaze u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala. U okviru instrumenta „ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“, poduzetnicima će se dodjeljivati povoljni krediti i to u rasponu od 25.000,00 eura do 10.000.000,00 eura, uz nisku kamatnu stopu koja će se određivati prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekt provodi. Rok otplate će biti do 17 godina, uključujući do 4 godine počeka.

Pored ovako povoljne cijene financiranja, dodanu vrijednost ovih kredita čini i oslobođenje od plaćanja svih naknada čime ovi krediti predstavljaju doista dostupni izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda i podizanje konkurentnosti smanjenjem ulaznih troškova. Ovaj financijski instrument provodit će se putem poslovnih banaka kao financijskih posrednika koje će HBOR odabrati javnom nabavom čime će se osigurati 245 milijuna kuna privatnog kapitala.

“Financijski instrumenti, kao novi i jednostavniji pristup EU sredstvima, prije svega zbog bitno manjih administrativnih zahtjeva, imaju još jednu vrlo važnu značajku, a to je da ih se ponovno upotrebljava nakon povrata. Dakle, kada se vrate u državni proračun, RH će ih koristiti u iste svrhe, čime se novac koji ulažemo u financijske instrumente više puta upotrebljava, odnosno uvjetno rečeno reciklira, što je bitno iz perspektive poreznih obveznika”, izjavila je ovom prilikom ministrica Gabrijela Žalac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno