Potaknuti potrebom za dodatnim educiranjem nadarene djece, i one koja će to tek postati, Dario Dragun, ravnatelj OŠ A.G.Matoš Vinkovci i Stipe Tomić, ravnatelj vinkovačke Gimnazije uz potporu vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića potpisali su danas sporazum za Centar izvrsnosti u kojem će se pružiti prilika svim nadarenim učenicima osnovnih i srednjih škola da pokažu svoje znanje i volju za napretkom.

Program se pokreće radom s nadarenim učenicima osnovnih i srednjih škola Grada Vinkovaca u sljedećim područjima: informatika, geografija, biologija, fizika, matematika, astronomija, kemija, povijest, a s ciljem unapređivanja rada s učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju interes i koji su nadareni za ove predmete.
Također cilj je ovog programa dodatna priprema učenika za državna i međunarodna natjecanja kao i poticanje interesa za ova područja.

“Potaknuti rezulatatima naših učenika koji su u posljednjih nekoliko godina bili izvrsni, a i dobrom voljom našeg gradonačelnikakoji je osigurao sredstva za ovaj Centar izvrsnosti potpisali smo ovaj sporazujm za koji se nadamo da će biti povijesni događaj. OŠ A.G Matoša i naša gimnazija su potpisale a ovaj ugovor o suradnji, a sve učenike i sve škole, profesore i mentore pozivamo da sudjeluju u ovom Programu. Sudjelovati mogu djeca koja su dosad pokazala izvrsne rezultate u različitim školskim predmetima. Neki učenici i mentori su već počeli s radom, ali službeno se počinje s radom od 1. veljače. Najviše se pokazalo interesa za biologiju, geografiju, kemiju, fiziku…” izjavio je ravnatelj vinkovačke gimnazije Stipe Tomić.

Nadalje, gradonačelnik Ivan Bosančić nadodalje kako vjeruje da je to jedan od povijesnih događaja, jer je rad s darovitom djecom naša budućnost, ali i naša obveza, imati razumijevanja da je potreba dati priliku svima onima darovitima da se dodatno educiraju i da se usmjere u najboljim smjerovima za koje imaju afiniteta, a ne da idu na fakultete na kojima se neće pronaći.

 

“Potpisivanje ovog ugovora će svakako doprinijeti razvoju Vinkovaca u budućnosti. Jer svi oni koji su daroviti, koji će biti izvrsni studenti će jednoga dana izgrađivati ovu zemlju. Zato su grad Vinkovci i naši vijećnici u ovom proračunu osigurali sredstva kako bi to zaživjelo u pravom smislu riječi. Sada je to iznos od 100 tisuća kuna, ukoliko se pokaže potreba taj iznos ćemo podići i dovesti na razinu da budemo najbolji u tome. Jer rezultati naše djece, navest ćemo robotičare koji su bili na svjetskom prvenstvu, pokazuju da su darovita, i da se s njima zaslužuje dodatno raditi. Novac će biti usmjeren da se dodatno plate mentori, da se uzmu određena sredstva za rad, i sve troškove koji se budu pojavljivali s vremenom. U svakom području imamo nekoliko djece koji su nadareni za kemiju, gospodarstvo, fiziku, matematiku, a možda nam se i negdje krije neki biser kojem nismo dali priliku, a ovaj program će mu to omogućiti, i to je nešto što nema cijenu. Gotovo nema sfere obrazovanja gdje nemamo darovite djece”, nadodao je.

Dario Dragun, ravnatelj OŠ A.G. Matoš čovjek koji je to sve potaknuo komentirao je kako je svrha osnivanja ovog Centra izvrsnosti povezivanje svih škola u Vinkovcima i omogućavanje nadarenoj djeci da se još više educiraju.

“Unutar centra izvrsnosti kojeg smo danas osnovali, tj danas potpisali ugovor o osnivanju, temelj je proširiti aktivnost koju naša škola provodi već drugu, treću godinu za redom gdje smo imali već program rada s darovitom djecom u području kemije, gdje smo uključili neke od učitelja i učenika iz gimnazije i drugih škola.
S ovime im dajemo mogućnost da odrade neke aktivnosti koje u Vinkovcima nisu dosad bile dostupne, radionice, neke pokuse, s ljudima s kojima dosad nisu bili u mogucnosti raditi”, komentirao je Dario.