19 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

“Pokušali smo zapaliti iskru koja će dalje razvijati palijativnu njegu”

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Projekt “Take Care!”, koji je vinkovačkoj “Bubamari” odobren u ožujku 2017. godine, stigao je do svoje posljednje faze. Od 127 zaprimljenih projektnih prijedloga, 24 su odabrana za financiranje, a projekt ”Take care! Developing and improving health and social services for vulnerable groups” odabran je kao drugi najbolji te im je u sklopu istoga odobreno 920.000 eura.

Mi smo ruralno područje i iseljavanjem i starenjem sve više osoba s najtežim zdravstvenim problemima ostaje samo. Obitelji se sele, izostaje pomoć susjeda i prepoznata je potreba da je tim ljudima potrebna pomoć. Glavni cilj bio je podići pristupačnost i kvalitetu zdravstvenih i socijalnih usluga namijenjenih starijim, nemoćnim i osobama s invaliditetom kroz razvoj palijativne skrbi i socijalnih usluga. Kako kaže Tomislav Velić, predsjednik Udruge, za ovaj projekt su se odlučili jer su vidjeli stvari koje nisu u potpunosti prikladne društvu koje se nastoji zvati socijalno osjetljivo društvo. “Često su naši članovi, zdravstveno ugrožena kategorija, bili otpušteni iz bolnice s palijativnom dijagnozom. No, nije svejedno kako će netko provoditi zadnje trenutke. Zato smo mi pokušali zapaliti iskru koja će dalje razvijati palijativnu njegu, a vjerujem kako smo u tome uspjeli“, istaknuo je Velić.

Nakon što je, u sklopu projekta, Upravljačko tijelo posjetilo Udrugu i priredilo zabavno i kvalitetno druženje, danas je održana završna konferencija projekta koji je, zajedno sa suradnicima, detaljnije prikazala voditeljica Anđelka Krstić.

Dobitna kombinacija
Projekt se temelji na međusektorskoj suradnji koja potiče intervenciju i zbrinjavanje najosjetljivijih skupina u društvu, a ima namjeru razviti zdravstvene i socijalne pristupačne i kvalitetne usluge. Uz Bubamaru, partneri na projektu su Opšta bolnica Sremska Mitrovica, Dom za starije i nemoćne Ilok, Regionalno-razvojna agencija Ruma i Caritas sv. Anastazija Sremska Mitrovica.

Mi vrlo rado pristupamo prekograničnoj suradnji, s time da postoji više razloga zašto to radimo. Prije svega, to je korištenje fondova EU kao nekakav primarni zadatak, drugo je transfer znanja i iskustva koje možemo ponuditi mi sa srpske strane te stvaranje novih suradnji i partnerstva za neke nove projekte“, rekao nam je Tomislav Janković, predsjednik Skupštine Sremske Mitrovice.

Rezultati ovog projekta su se za naše, ali i srpsko područje, pokazali vrlo uspješnima. Mnogim korisnicima pružena je pomoć, a isto tako su se mnogi sudionici educirali u određenim područjima. Može se reći – win win situacija. “Imamo 983 korisnika koji su bili pokriveni uslugama u programskom području. Isto tako, razvili smo jednu prekograničnu mrežu – web aplikaciju koja prati zdravstveno stanje i evidenciju samih bolesnika i iz palijativne skrbi smo educirali 40 osoba koje su radile na projektu. Educirali smo ih kako raditi u mobilnim timovima i kako raditi na samom odjelu za palijativnu njegu i terminalna stanja“, pojasnila je Krstić.

Osim toga, projektom je oformljeno 7 mobilnih timova s njegovateljicama, fizioterapeutima, socijalnim radnicima, psiholozima i ostalima koji su tim ljudima pružili zdravstvenu ili socijalnu pomoć. Tako je više od 600 korisnika na širem području Iloka, Vinkovaca i Županje dobilo pomoć kakvu zaslužuju. Palijativna njega polako nalazi mjesto u našem društvu koje se sada, zahvaljujući ovom projektu, još više približilo tituli socijalno osjetljivog društva.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno