Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka danas je u Vinkovcima, na adresi Jurja Dalmatinca 18, svečano otvorio Poludnevni boravak i Savjetovalište za djecu, mlade i obitelj.

“Ovo je, ustvari, proslava jedne kvalitetne suradnje i partnerstva između Centra za socijalnu skrb iz Vinkovaca i naše organizacije gdje smo njihov bivši prostor, koji je stajao neiskorišten, uredili i pretvorili u jedan lijep ugodan prostor u kojemu smo otvorili Poludnevni boravak za djecu s problemima u ponašanju te Savjetovalište za djecu, mlade i obitelj kao i jedan edukacijski centar gdje ćemo raditi različite edukacije za djecu, roditelje, mlade i sve koje budu zanimale naše edukacije”, istaknuo je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

U Poludnevnom boravku, inače, trenutačno je 12-oro djece, a kapacitet je i veći te će moći primiti do 20-oro djece. Riječ je o psihosocijalnom tretmanu s preventivnim i tretmanskim radom s djecom kojemu je cilj pružiti djeci pomoć u ostvarivanju uspjeha te snalaženja u školskom, vršnjačkom i obiteljskom okruženju.

Među njima su i Violeta Bertić i Antonio Štrbo, koji kažu kako im je u Poludnevnom boravku super. Igraju, se druže, ali i ozbiljno uče.
“Kada dođemo iz škole prvo se malo igramo i družimo, a onda jedemo pa učimo. Ovdje imam i prijatelje i volim dolaziti zato što nam ovdje pomažu oko nastave, učenja i boljih ocjena. Otkako dolazim ocjene su se puno popravile. Iz povijest imam već četiri, a imala sam dva. Prosjek mi je presuper”, kaže Violeta.
“Ovdje sam da malo naučim matematiku i engleski. Bilo mi je jako teško naučiti tablicu i imao sam problema, a ovdje sam naučio i podijeljeno i puta. Ovdje mi se sviđa i zato što imam puno prijatelja, a i odgajateljica nam je jako dobra i kada trebam pomoć uvijek mi pomogne”, kaže Antonio.

“Danas sam sretna što imamo čast otvoriti prvi Poludnevni boravak za djecu i mlade u riziku na području grada Vinkovaca s obzirom na to da tu socijalnu uslugu nismo do sada nudili. Ona je jako važna jer izravno pridonosi deinstitucionalizaciji, procesu koji sustav socijalne skrbi već godinama prolazi. Nadam se da ovo nije kraj naše suradnje s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu jer su oni već dugo vremena izravno uključeni u probleme zajednice, pa zajedno možemo implementirati i druge kvalitetne programe i projekte”, istaknula je Ivanka Jutriša, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vinkovci.

Poludnevni boravak i Savjetovalište za djecu, mlade i obitelj svečano su otvorili Ivanka Jutriša i Gabrijel Šokičić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca.

“Ovo je odličan primjer suradnje bez koje nema kvalitetnog rada u bilo kojem području pa tako i u ovome. Ovo je jedan posebno vrijedan posao u kojemu vi dajete od sebe za djecu koja su u potrebi, koja trebaju našu pomoć. Mi kao Grad stojimo na raspolaganju i činimo sve što možemo da svatko u ovome gradu nađe svoje mjesto i osjeća se što ugodnije. To želimo i vama i želim vam da ovaj Centar ostvari svoju svrhu i da bude na korist prije svega djeci, a vama da pruži zadovoljstvo u vašem radu”, istaknuo je Gabrijel Šokičić.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je udruga osnovana u cilju promicanja, razvoja i unapređenja zdravlja i kvalitete života djece i mladih, a posljednje tri godine Centar svoje aktivnosti usmjerava u područje zaštite i pružanja neposredne podrške djeci i mladima u riziku, djeci i mladima s problemima u ponašanju te njihovim članovima obitelji i to na području pet županija.
Centar je 2014. godine započeo s pružanjem usluge poludnevnog boravka za djecu i mlade s problemima u ponašanju i maloljetne počinitelje kaznenih djela u okviru projekta „Legosi u centru“, a u suradnji s Domom za odgoj djece i mladeži Osijek. Svjesni velikih potreba i slabe dostupnosti socijalnih usluga za djecu i mlade na području Slavonije i Baranje, posljednjih pet godina Centar je uz licencu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pokrenuo pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka za djecu i mlade u Osijeku, Vinkovcima, Našicama, Požegi, Slavonskom Brodu i Virovitici, u kojima uspješno brine o više od 70 djece i mladih.