Neobična pojava zabilježena je u proteklih tri do četiri tjedna među pčelinjim zajednicama diljem Hrvatske, u našoj županiji na vukovarskom području. Naime, kako piše Glas Slavonije, Agronomski fakultet u Zagrebu obavijestio je da u posljednjih mjesec dana pčelari iz Istre, Dalmacije i Slavonije prijavljuju kako u svojim košnicama zamjećuju pomor pčela, a kao razlog stručnjaci navode toplo vrijeme i visoke temperature koje je u veljači zahvatilo Hrvatsku i druge europske zemlje, pa pčele misle da je proljeće i umjesto da miruju izlaze iz košnica. Vani ne pronalaze hranu, a u košnicama troše zalihe, a visoke temperature, poznato je, pogoduju nastanku mnogih bolesti.

Događa se i da matica počne leći jajašca, pomladak troši zalihe hrane i takvo leglo često ne izdrži do ljeta pa pčelari strahuju da se neće ponoviti pomor kao prije četiri godine kada je uništeno 20 posto pčela. Uz visoke temperature, uzrok pomoru pčela, ocjenjuju stručnjaci, može biti i prekomjerna uporaba pesticida u poljoprivredi što je posebice karakteristično za Slavoniju gdje je intenzivna ratarska proizvodnja.

Iskusni vukovarski pčelar Milorad Gaković iz vukovarskog naselja Lužac, član Pčelarskoga društva Cornacum, koji košnice drži na tri mjesta uz Dunav i u dvorištu svoje kuće na Lušcu, jesenas je uzimio 171 košnicu i neugodno se iznenadio kada je nakon prvog proljetnog otvaranja zamijetio da je broj društava sa živim pčelama prepolovljen. Kao razlog pomoru pčela na istoku Slavonije, prema Gakovićevu mišljenju su u najvećoj mjeri pesticidi. Naime, zamijetio je da su najveće štete nastale u košnicama postavljenima uz polja koja se obrađuju i tretiraju zaštitinim sredstvima.

“Živimo u pograničnom kraju i neki poljoprivrednici odlaze preko granice kupovati pesticide koji kod nas nisu dopušteni upravo zbog zaštite pčela. Također se mnogi ne pridržavaju uputa o dopuštenoj količini pesticida pa dolijevaju više i sve zatruju. Ako voćke prskaju danju dok ih pčele oprašuju, šteta je nesaglediva i pčele umiru na voćkama ili na povratku u košnicu. Štete imamo mi pčelari, ali i voćari jer nestankom pčela nema tko oprašivati voćke pa se prinosi smanjuju”, upozorava Gaković.

S druge pak strane Stanko Čuljak, predsjednik Saveza pčelara Vukovarsko-srijemske županije, kaže kako nema službenih podataka o štetama i koliko je pčela i pčelinjih društava uginulo niti koji bi mogli biti uzroci pomoru, kako kažu neki pčelari. “Ja imam samo izjave pčelara koje su raznolike i u skladu sa dosadašnjim godinama, nema dojava o posebno drastičnim slučajevima. Oni koji se žale na gubitke spominju varou nametnika koji napada medonosne pčele i nozemozu, pčelinju bolest čiji stupanj zaraženosti u počecima teško dijagnosticiramo na pčelinjaku bez dobre laboratorijske opreme. No, nitko nije dao pčele na analizu pa ne znamo točan uzrok”, kaže Stanko Čuljak.

U našoj županiji registrirano je više od 450 pčelara s 14.500 košnica koji će, procjenjuje se, ove godine proizvesti 500 tona najkvalitetnijeg meda.