24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Porinuta lađa za osobe s invaliditetom

Više od autora

- vl promo-


Nakon tri mjeseca rada završena je izrada lađe za osobe s invaliditetom kojom će se moći koristiti sve udruge i škole na području škole na području grada Vinkovaca, ali i Vukovarsko-srijemske županije. Podsjetimo, lađa se radila u Štitaru kod majstora Frane Ilijaševića.

„Sedam godina nama udruge koje skrbe o osobama s invaliditetom i škole koje imaju posebne odjele za učenike s poteškoćama u razvoju sudjeluju na Maratonu lađa za Dan grada Vinkovaca i Vinkovačke jeseni. Oni su uvijek nastupali u natjecateljskim lađama i bili su gore na rubovima što je opasno i za zdrave osobe, tako da sam došao na ideju s gospodinom Franom Ilijaševićem koji i inače radi drvene čamce, stoga smo sjeli i napravili jedan koncept na temelju kojega ćemo izraditi lađu prilagođenu osobama s invaliditetom i nakon tri mjeseca rada lađa je gotova”, rekao je predsjednik Udruge Vinkovački lađari Stjepan Sertić na pitanje kako je nastala ideja za izradu ovakve jedne lađe.

Pojasnio je koje su glavne karakteristike i po čemu se konkretno razlikuje od uobičajene lađe.

„Razlikuje se po tome što ima most pomoću kojega u lađu mogu ući i osobe s cerebralnom paralizom, znači kako bi se kolica mogla lakše uvesti i izvesti iz lađe. Lađa ima i susjedno mjesto za njihove pratitelje s time da osobe s invaliditetom koje ne budu mogle uopće veslati moći će uživati na suncu i zraku jer se na stražnjem dijelu biti ugrađen i motor. Specifična je i po tome što izrađene od posebnog materijala koji je vodootporan, tako da će i sama lađa biti dugotrajna”, navodi Sertić.

Porinućem lađe prilagođene osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju kompletirana je obnova slapa na Bosutu u sklopu kojega je i prilagođeni fitnes centar te dvije lađe koje su dostupne svim građanima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno