16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Posjet staroj domovini

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Hrvatska matica iseljenika organizirala je početkom srpnja turneju nekoliko hrvatskih folklornih grupa, a Vinkovce, Vukovar i Đakovo od 6. do 9. srpnja posjetili su: KUD Baština i TPS Hrvatska loza, Chicago, HFA Vukovar, Sydney te HA Hrvatska zora, Melbourne. Domaćin im je bio voditelj vukovarske podružnice HMI Silvio Jergović.

U Vinkovcima posjetili su Gradski muzej te se upoznali sa stradanjima grada u Domovinskom ratu pri čemu im je o vinkovačkoj bolnici u ratu govorio i doc.dr.sc. Dražen Švagelj. Gosti iz Chicaga, s kojima je bio i dugogodišnji član Ivan Mlinarić, koji danas dio godine provodi u Chicagu, a dio u Vinkovcima, posjetili su i msgr. Tadiju Pranjića, koji ih je upoznao sa stradanjem župnog ureda i središnje vinkovačke crkve 1991. godine te svojim iskustvom svećenika u ratu.

U Vukovaru, između ostaloga, s HKGD “Dunav” održan je vrlo uspješan zajednički koncert kojim su iseljenici pokazali kako Hrvati u Americi i Australiji njeguju i čuvaju svoje korijene. U nedjelju sve su grupe sudjelovale na Đakovačkim vezovima, a iz Slavonije uputili su se na Jadransku obalu. Na odlasku istaknuli su oduševljenje Vinkovcima i Vukovarom te najavili češće dolaske kako bi njihovi mladi članovi bolje upoznali bogatu kulturu i prošlost ovoga kraja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno