29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Posjetitelji ROBODANA iz prve ruke saznali kako radi robotska ruka i 3D pisač

Više od autora

- vl promo-

Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci partner je Elektrotehničkoj i prometnoj školi iz Osijeka u projektu ELPROS koji će iznjedriti Regionalni centar kompetentnosti (RCK). Tako je ova vinkovačka srednja škola danas ugostila ROBODAN, a zanimljiv robo event posjetilo je mnoštvo znatiželjne publike.

„Ovo je jedan veliki projekt regionalnih centara kompetentnosti gdje su izdvojena značajnija sredstva kako bi se provela reforma strukovnog obrazovanja i djeci približila zanimanja sutrašnjice, sve ono što je vezano uz informatiku, računalstvo i robotiku”, izjavila je Mirela Dobutović, koordinatorica projekta za školu partnera.

Iznimno veseli što je na događaju bilo puno osnovnoškolaca, ponajviše osmaša, koji će uskoro birati srednjoškolski smjer, ali i zanimanje u budućnosti. Tako su iz prve ruke mogli vidjeti što se sve radi u ovoj školi, ponajprije kako rade robotske ruke ili 3D pisači.

„Želimo prikazati javnosti, djeci i okolnim školama što mi radimo na području robotike, kako roboti funkcioniraju, koja im je praktična primjena, kako učenici rade s njima i kako smo robotiku primijenili u nastavi. Ljudi malo podcjenjuju koliko treba truda i rada kako bi se nešto napravilo, na nekim stvarima radi se doslovno nekoliko mjeseci, čak i više godina. Učenici brzo napreduju, ali uvijek je problem predznanje za neke stvari”, istaknuo je Danijel Pobi, profesor računarstva i elektrotehničkih predmeta u Tehničkoj školi Ruđer Bošković.


Dosta izloženih predmeta napravili su sami učenici, primjerice robotske ruke i robotske senzore, a ima dosta komercijalnih robota na kojima učenici uče kako se radi s time te kako ih primjenjivati u industriji.

„U radionici smo imali projekt romba, a napravili smo male roombe. Uzeli smo četkicu za toalet, stavili smo bateriju koju smo spojili na skolpku, a nju smo spojili na elektromotor. Kada se sklopka upali, struja iz baterije kroz motor i počne se vrtjeti. Vrti se jedna osovina koja ima asimetrično podijeljenu težinu na sebi, a stvara se vektor lijevo i desno. Zapravo je ovo jedan jako lagan projekt za napraviti, a napravili smo pet istih roombi za dva školska sata”, objašnjava Filip Đurašević, učenik 4. razreda smjer elektortehničar.

RCK će, nakon provedbe aktivnosti predviđenih projektom, ponuditi nove programe usavršavanja, ali i modernizirani kurikulum za zanimanje Tehničar za računalstvo i modernizirani predmet Projektiranje i izrada prototipa elektroničkih sklopova. RCK ELPROS ponudit će i programe osposobljavanja na području elektronike te izborne module kao što su: industrijska robotika te automatizacija. Učenici će primjenom stečenih znanja, vještina i kompetencija lakše doći do zaposlenja i samozaposlenja, a neizravno promicati poduzetništvo i samozapošljavanje. Projekt će doprinijeti razvoju i modernizaciji programa redovitog strukovnog obrazovanja te formalnih i neformalnih programa za obrazovanje odraslih.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno