Sutra obilježavamo Praznik rada, a za razliku od uskrsnih blagdana, većina trgovina i trgovačkih centara u Hrvatskoj neće zatvoriti svoja vrata, ali će mnogi raditi skraćeno. Tako da, ukoliko niste danas stigli obići mesnice i trgovine te pripremiti sve potrebno za omiljeni roštilj, moći ćete sve obaviti sutra jer neke trgovine rade uobičajeno.

Najteže će biti zaposlenicima Plodina koje su otvorene kao i svakog radnog dana, od 7 do 22 sata. Lidl je otvoren od 8 do 14 sati, a prodavaonice Konzuma radit će od 7 do 13 sati. Kaufland će raditi skraćeno od 7 do 16 sati, a Spar od 8 do 14.

Mesnice će također sutra raditi. Bebrinka radi od 7 do 15 sati, Ravlić od 7 do 21, mesnica Ado radi od 7 do 16 sati, a Pivac od 7 do 20.

Sudeći prema današnjim gužvama, na roštilju biste na kraju mogli pojesti samo povrće, jer ono tradicionalno meso kupuje se i priprema puno ranije. No, povrće na roštilju može biti itekako izvrsna opcija. Najbolja opcija za to su šparoge, luk, patlidžan, krumpir, paprika, rajčica, tikvice i gljive. Cijene variraju, ali u većini supermarketa šparoge možete pronaći za 15 kuna po vezici, rajčicu za 10 kuna, tikvice za 7 kuna, patlidžan za 11, papriku za 12 kuna, dok je cijena crvenog luka uglavnom 5 kuna.

Za one koji su ipak uspjeli obaviti prvosvibanjsku kupovinu, meso za roštilj valjalo bi pripremiti već večeras ili sutra ujutro. Važno je svježe meso staviti u marinadu kako bi kasnije bilo idealnog okusa. Mariniranje bi trebalo trajati najmanje 30 minuta, a poželjno je ostaviti meso preko noći u poklopljenoj posudi. Sat vremena prije pečenja, izvadite ga iz hladnjaka kako bi dostiglo idealnu sobnu temperaturu. Najpoznatije meso za roštilj su već tradicionalni ćevapčići, pljeskavice te roštilj kobasice, a tu su uvijek i svinjetina, junetina te piletina.