9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Postanite “Građani detektivi” uz MUP-ovu novu aplikaciju

Više od autora

- vl promo-Nova MUP-ova internetska stranica u koordinaciji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva preseljena je od 6. ožujka ove godine na gov.hr platformu, sadrži više informacija za građane i institucije od dosadašnjih, a novost je i kategorija –”Građani detektivi”.

“Građani detektivi” je kategorija na stranicama Ravnateljstva policije u kojoj se nalaze od ranije poznate potkategorije”, poručuju iz MUP-a.

Riječ je o aplikacijama za e-dojave sumnjivih događaja – pojašnjenje koje se odnosi na samu aplikaciju “MUP – Sigurnost i povjerenje” i poveznice preko kojih građani mogu preuzeti aplikaciju na svoje pametne telefone; potom potkategorija “tjeralice” – na kojima se nalaze informacije o osobama/počiniteljima kaznenih djela za kojima je raspisana tjeralica i njihove fotografije; potkategorija “nacionalna evidencija nestalih osoba” – što je zapravo poveznica na portal Nacionalne evidencije nestalih osoba gdje građani mogu vidjeti aktivne profile osoba čiji je nestanak prijavljen policiji i za kojima policija traga; te potkategorija “umjetnine” – odnosi se na ukradene i nestale, pronađene umjetnine te krivotvorine koje građani mogu pregledati. Budući da tu građani mogu dostaviti svoja korisna saznanja, prijaviti protupravna ponašanja, pomoći u pronalaženju osoba i predmeta za kojima policija traga, kategorija je nazvana “građani detektivi”.

Pomoću ove aplikacije svaka osoba putem pametnog mobilnog telefona može dojaviti razne događaje, i u situacijama kada možda iz sigurnosnih razloga nije u mogućnosti obaviti poziv. Pomoću uključenih geografskih koordinata na pametnom telefonu te fotografiranjem okoline u kojoj se nalazi osoba kojoj je potrebna pomoć, brže ju je i lakše pronaći.

Način slanja dojava je vrlo jednostavan, a sastoji se od svega nekoliko koraka: osoba pametnim telefonom fotografira ili snimi događaj, pri čemu je poželjno imati uključene geografske koordinate. Nakon toga fotografiju/snimku pošalje centralnom portalu MUP-a. Ukoliko želi, osoba može upisati i komentar, odnosno opis događaja te nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima, koji zaprime poruku, kako bi odmah odgovorili na eventualna dodatna pitanja. Za svaku, na ovaj način zaprimljenu dojavu, policijski službenici operativno-komunikacijskih centara pri policijskim upravama, odmah procjenjuju je li potrebno žurno postupanje te je šalju u rad nadležnoj službi.

Dosad je ova besplatna aplikacija MUP-a preuzeta gotovo 80.000 puta, a predstavljena je kao dio projekta e-Policija. Ranije su dojave policiji najčešće stizale telefonom, a mnoge su bile beskorisne jer su situacije bile loše opisane ili interpretirane kao osobni dojam. Na ovaj način policija može dobiti fotografiju ili videomaterijal s kratkim popratnim opisom događaja i time puno više parametara i argumenata da odluči hoće li krenuti u intervenciju nakon dojave.

Lani je ova aplikacija je nadograđena izdanjima na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Građanima koji putem nje pošalju fotografiju, snimku ili neki drugi dokaz jamči se da neće morati i svjedočiti u eventualnim sudskim postupcima niti da će njihov identitet ikada biti otkriven onome koga su prijavili.

“Prema statistici za 2017. godinu, preko aplikacije podnesene su 32.244 prijave, u 2018. godini 40.824 prijave, a u prva tri mjeseca 2019. godine građani su preko ove aplikacije podnijeli 10.400 prijava. Ove nam brojke govore da građani prijavljuju sve više te se sve više služe aplikacijom. Aplikacija je osmišljena na način da građani mogu policiji anonimno dojaviti događaj koji možda usmeno nikada ne bi prijavili ili možda nisu u mogućnosti obaviti poziv iz sigurnosnog razloga”, kažu u MUP-u.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno