Nenad Barinić, poznati hrvatski strip crtač, između ostaloga i autor stripova s tematikom Domovinskoga rata, kojega život veže uz dva istočnoslavonska grada, Vinkovce u kojima je živio do Domovinskoga rata i Vukovar u kojemu živi nakon rata, večeras je u Vinkovcima predstavio svoj strip album “Vukovar: HAŠ”. Posvećen Mladenu Ćupiću-Hašu, koji se vodi među nestalim ranjenicima iz vukovarske bolnice za koje se pretpostavlja da su također ubijeni na području Ovčara, ovaj strip zapravo govori o jednoj grupi vinkovačkih dragovoljaca koji su se uputili u pomoć Vukovaru i kojima su se priključili i dragovoljci iz Đakova, a posvećen je svim nestalim hrvatskim braniteljima.

“Jako je malo njih iz te grupe preživjelo, a i ovi koji su preživjeli svatko je od njih bio ili ranjen ili je prošao kroz logore”, istaknuo je Barinić dodajući kako “Vukovar: HAŠ” nije klasičan ratni strip jer prati Vinkovce u predratna vremena, a onda i u ratna vremena do trenutka kada jedna manja grupa dragovoljaca odlazi u Vukovar te strip dalje prati njihove sudbine u Vukovaru. “Priča je to o jednom od Rokera Vinkovaca, RV-ovaca, današnjih bajkera, i ekipi koja je bila zajedno s njim. Nastajala je dugo, godinama, a najintenzivnije zadnje dvije godine prije objavljivanja. Nakon toliko vremena prikupljanja dokumentacije i nakon što se uključio velik broj prijatelja RV-ovaca, sve je ukomponirano u jednu lijepu, ali i tužnu priču u ovom strip albumu”, istaknuo je Barinić.

Album “Vukovar:HAŠ” ima posebnu vrijednost u svojoj višeslojnosti. On, naime, obuhvaća dvije verzije stripa o RV-ovcima dragovoljcima. Tu je stara verzija koja je dijelom netočna, a što se saznalo već na prvoj promociji od suborca koji je izvlačio ranjenog Haša i Ivana Senčića, te nova verzija po tom vjerodostojnom svjedočenju. Nadalje, uz dva stripa koji čine okosnicu, album sadrži opširan predgovor koji pojašnjava vremena o kojima se govori, blok sa skicama, dva foto albuma, dio prikupljene dokumentacije…

“Album obuhvaća jako puno stvari koje sve zajedno čine napor da se pronađu ne samo Mladen Ćupić i Ivan Senčić, već svi oni za kojima još uvijek tragamo. Ovaj strip album je sjećanje na njih i na sve ljude za kojima tragamo. Tisak je djelomično pomoglo Ministarstvo hrvatskih branitelja uz obrazloženje kako je riječ o nečemu svježem što je bilo prijeko potrebno, a nosi jasnu poruku”, istaknuo je Nenad Barinić. Barinić je, inače, i sam bio član RV-a iz kojeg je nastao današnji Motoklub Vinkovci, a on i Haš bili su najbolji prijatelji. “Sve smo dijelili, zajedno smo se vozili i družili, zajedno smo i otišli u rat samo su nam putevi drugačije završili. Njega nema, a na meni je da tu priču prenesem i ovaj strip album će poslužiti da Mladen Ćupić-Haš ne bude zaboravljen, kao ni svi ostali jer on ovdje ne predstavlja samo sebe. Svaki grad, svako mjesto ima nekog svog Haša. Nekog jednostavnog frajera koji je nestao u ratu, a nesebično je u njega otišao”, istaknuo je Barinić.

Predstavljanje strip albuma “Vukovar: HAŠ” organizirao je Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima.