Foto: Hrvatski Radio Vukovar
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U velikoj Županijskoj vijećnici u Vukovaru danas je upriličeno potpisivanje Ugovora o dodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade ili mlade obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu.

Radi se o ugovorima realiziranim na temelju javnoga poziva za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade i mlade obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije kojega je županija objavila još 31. srpnja ove godine. Cilj ovog poziva je pomoći stanovništvu u rješavanju stambene problematike, naseljavanja mladih obitelji te sprječavanje iseljavanja mlade populacije iz Vukovarsko-srijemske županije.

„Ovu mjeru pokrenuli smo prvi puta, zanimanje je veliko, pa smo zbog toga  i prvobitni planirani iznos od 800 tisuća kuna povećali na 1,15 milijuna kuna. Najvažnije je da čovjek ima radno mjesto i smještaj za sebe i svoju obitelj. Nastojat ćemo omogućiti u budućem razdoblju i druge mjere koje su još efikasnije jer sigurnost života, radno mjesto, stambeno pitanje i sigurnost granica je vrlo važna da nam mladost ostaje u graničnim područjima naše  županije“, istaknuo je župan  Božo Galić te dodao kako kroz županijske agroklastere i organizaciju obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava žele potaknuti proizvodnju onih roba koje će omogućiti egzistenciju.

Pročelnik  županijskog Upravnoga odjela za sport, mlade i demografiju, Kruno Šarić, pojasnio je kako su potpore za mlade u selima iznosile 35 tisuća kuna, a u Vukovaru 25 tisuća kuna, upravo s ciljem da se mladi zadrže u selima. Naglasio je kako korisnici ove potpore trebaju priložiti potvrdu o prebivalištu najkasnije u  roku od šest  mjeseci i nekretninu ne smiju  prodati pet godina.

Ugovore za financijska sredstva potpisalo je 40 korisnika, a među njima je bio i Vinkovčanin Debor Gili, suprug i otac malodobnog djeteta.

„S obzirom da današnja financijska situacija većine nas nije baš sjajna, ova potpora nam jako puno znači, osobito nama koji ne mislimo ići van, nego planiramo ostati u Slavoniji. Bilo kakav oblik pomoći je dobrodošao. Planiramo kupiti kuću u Vinkovcima, no u nju se treba uložiti i malo ju obnoviti. Županija nam je pomogla, a na nama je da ta sredstva upotrijebimo najbolje što možemo“, rekao je Debor Gili.