Ministarstvo zaštite okoliša trebalo bi u ožujku u e-savjetovanje poslati izmjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu u kojima će jedna od važnijih stavki biti povratak naknade za boce mlijeka i mliječnih proizvoda.

No, ono što veseli građane, ne veseli proizvođače mlijeka. Povratnu naknadu proizvođač plaća Fondu za zaštitu okoliša, da bi je potom naplatio od prodavača, a on od potrošača. Povratom boce, potrošač novac vrati, a prodavač ga naplati od Fonda.
Zato će, kažu proizvođači, oni morati povisiti cijene mlijeka za iznos naknade.

“Za razliku od 50 lipa koje bi proizvođač platio više za tu razliku bi poskupilo mlijeko. I sada kada gledamo povratno, sve ovisi o potrošaču – da li će on tu bocu vratiti u sustav ili ne”, rekao je Dalibor Janda iz Udruge CroMilk.

Vraćanjem naknade za ambalažu mliječnih proizvoda Fond za zaštitu okolišaprocjenjuje kako će se u sustav vraćati 70 milijuna novih boca, odnosno preko dva milijuna kilograma plastike.

“Dok se bikovi međusobno bodu, trava uvijek postane pogažena. U ovom slučaju je to narod. Kad god dolazi do prepucavanja između proizvođača ili gospodarstvenika na jednoj strani i vlasti na drugoj, uvijek na trećoj strani sve plate građani. Još se nije dogodilo da je netko taj teret preuzeo na sebe i da ga mi nismo platili”, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.