19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 5. lipnja 2023.

Povratna naknada i za ambalažu od dva decilitra

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Prema izmjenama Uredbe o gospodarenju otpadom, od 1. siječnja ove godine uvedena je povratna naknada i za ambalažu od dva decilitra, za plastične i staklene bočice te za limenke. To znači da kupci u prodavaonicama koje su veće od 200 četvornih metara mogu vratiti i tu vrstu ambalaže uz uvjet da je na njoj istaknuta oznaka „Povratna naknada 50 lipa”.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poručuju kako će se ambalaža od dva decilitra moći predati samo ručno, a ne u automatima kako u njima ne bi završile i bočice bez oznake, za koje pri stavljanju na tržište nije uplaćena povratna naknada.


Dodali su da prema napravljenoj analizi još u oko 75 posto prodavaonica ručno preuzimaju ambalažu i inače. Upozoravaju i kako na kraju svakog računa mora biti istaknut iznos naplaćene povratne naknade, a u slučaju da kupcima u prodavaonici naplate povratnu naknadu za ambalažu na kojoj nema oznake “Povratna naknada 50 lp”, građani na to trebaju upozoriti trgovca jer to nije sukladno uputi. Treba napomenuti i kako će ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade ući od 1. srpnja ove godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno