21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

Požar u jarminačkoj osnovnoj školi, uspješno evakuirani svi učenici i nastavno osoblje

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Spasiti 10 ozlijeđenih iz goruće škole bio je glavni zadatak operativnih snaga civilne na današnjoj terenskoj vježbi u jarminačkoj Osnovnoj školi “Matija Gubec”.

Nakon što je obaviještena da je u školskoj kuhinji izbio požar i da se vatra i dim šire po cijeloj školi, ravnateljica je izdala zapovijed o evakuaciji svih učenika i zaposlenika i telefonski obavijestila županijski Centar 112 o požaru – počela je tako  terenska vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite pod nazivom “Jarmina 2023”.

Županijski centar 112 je obavijestio sve operativne snage sustava civilne zaštite: vatrogasce, hitnu službu, policiju, načelnika općine i Crveni križ koji su se u kratkom roku uputili na mjesto nesreće, koje su osiguravali pripadnici policije. Učenici i zaposlenici su brzo i bez panike napustili školu i došli na zborno mjesto, ali je ipak iza vatrene i dimne barijere ostalo nekoliko osoba.

„Vatrogasci DVD Jarmina su odmah počeli s gašenjem požara i traženjem osoba koje su ostale u školi. Pronašli su tri teže i sedam lakše ozlijeđenih učenika kao i domara škole koji se u trenutku požara zatekao u kotlovnici. Unesrećeni su brzo pronađeni i izvedeni iz škole, a članovi tima opće namjene civilne zaštite Općine Jarmina su ih dopratili do djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije koji su izvršili trijažu i predali ozlijeđene osobe timu prve pomoći Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci koji im je pružio prvu pomoć”, pojasnio nam je načelnik Jarmine Goran Ileković.

Služba traženja GDCK Vinkovci je popisala unesrećene i osobe zbrinute u izmještajnom centru. Članovi tima za psihosocijalnu pomoć GDCK Vinkovci bili uz unesrećene bodreći ih kako bi što lakše podnijeli pretrpljenu traumu.

Nakon vježbe djelatnici škole su se okušali i u gašenju početnog požara.„Svaka vježba je dobro došla da povećamo spremnost i da se poboljšavamo, nikada ne znamo kad će nam zatrebati. Vidimo kakve su situacije s ovim poplavama, ugroze su svugdje oko nas pa idemo u smjeru zaštite i pripravnosti”, podvukao je načelnik.

Na analizi je vježba ocijenjena izuzetno uspješnom, a sve operativne snage su pokazale odličnu međusobnu koordiniranost, kao i odličnu opremljenost, obučenost i uvježbanost.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno