- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Svaka peta mlada žena u dobi od 18 do 29 godina trpi online seksualno uznemiravanje, a velika većina njih trpi i seksualno ili fizičko nasilje od strane intimnog partnera, ističu u udruzi B.a.B.e. na početku projekta SURF and SOUND i sveobuhvatne borbe protiv online nasilja prema ženama. Iz udruge pozivaju žrtve da prijave online nasilje i da im se s punim povjerenjem obrate za pomoć.

Žene u online svijetu, navodi se, imaju 27 puta veću šansu biti uznemiravane, a online nasilje događa im se u izrazito ranoj dobi. Istraživanje je pokazalo da je devet milijuna djevojčica u Europi pretrpjelo online nasilje do svog 15. rođendana.

S  obzirom na veliki utjecaj društvenih mreža i digitalne tehnologije na komunikaciju u današnjem svijetu, izloženost online nasilju za žene je velika. Ta je izloženost vidljiva i u svakodnevnom radu pravnog i psihološkog savjetovališta udruge B.a.B.e., koja bilježe trend porasta prijava online nasilja među ženama koje nam se obraćaju.

Online nasilje prema ženama, ističe se, najčešće se manifestira u obliku objavljivanja intimnih fotografija ili snimki na internetu te društvenim mrežama, a nakon strelovitog i nekontroliranog širenja takvih materijala, problem za žrtve postaje sve veći. Zbog ustaljenih rodnih stereotipa i neupućenosti šire javnosti u problematiku, žene se suočavaju s društvenom osudom i isključivanjem te prebacivanjem odgovornosti s nasilnika na žrtvu, odnosno s porukom – sama si kriva.

Poručujemo im: “Nisi kriva!” Ako si žrtva online nasilja, javi nam se s punim povjerenjem, ističu u Udruzi B.a.B.e. pozivajući i sve one koji poznaju žrtvu online nasilja da ju ohrabre da potraži pomoć i prijavi nasilje.

Projekt SURF and SOUND – Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online violence traje dvije godine,  a partner udruge B.a.B.e. je Agencija za elektroničke medije. Vrijednost projekta je 1.569.649.87 HRK, od čega se 80% financira iz programa Rights, Equality and Citizenship Europske unije(2014-2020).

Žrtve online nasilje mogu prijaviti na broj telefona 01 4663 666 ili e-mail babe@hr<br< a=””>>