Jučer su vinkovački pravoslavni vjernici zapalili badnjak i tako obilježili početak proslave Badnje večeri te najavili dolazak Božića. Službu bdjenja u pravoslavnom hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Vinkovcima predvodio je vinkovački paroh, protojerej stavrofor Predrag Azap, nakon čega je uslijedilo tradicionalno paljenje badnjaka i molitva u dvorištu hrama. “Svake godine sve je više vjernika u našem hramu na Badnju večer i to je ono što je najljepše u ovo blagdansko vrijeme. Kristovo rođenje podsjeća nas na potrebu da Božić proslavimo s našim voljenima, koji su nam važni, da im kažemo da su dragocjeni u našim očima. Našim vjernicima želim čestitati tradicionalnim našim pozdravom: Mir Božji, Hristos se rodi, a svim našim dragim Vinkovčankama i Vinkovčanima želim da u novoj godini idu koracima nade i ljubavi te im želim uspješnu 2019. godinu”, rekao je protojerej stavrofor Azap.

Svoj Božić danas slave pravoslavni vjernici širom svijeta. Slavi se tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista – vjernici ga proslavljaju tako što idu na bogoslužje u crkvu koje počinje jutarnjom liturgijom, a potom odlaze kući gdje objeduju s ukućanima. Prema običajima, pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. siječnja, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Misno slavlje na pravoslavni Božić u Vinkovcima bit će održano danas u 10 sati u pravoslavnom hramu Silaska Svetog Duha na apostole.