21 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Pred čitateljima uskoro nova knjiga Željka Iveljića o povijesti gimnastike

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vinkovački istraživač i publicist Željko Iveljić javnosti će uskoro predstaviti svoju novu knjigu „Gimnastika u Hrvatskoj i svijetu 1904. – 1917.”. Bio je to povod za susret i razgovor s ovim autorom iza kojega je niz knjiga, stručnih, znanstvenopopularnih i sportskih članaka te izložbi.

Željko Iveljić rođen je 1955. godine u Vinkovcima, gdje završava osnovnu i srednju školu. Na Pravnom fakultetu u Osijeku stekao je zvanje upravni pravnik. Dugogodišnji je djelatnik Vinkovačkog vodovoda, danas u mirovini. Nekadašnji aktivni gimnastičar i trener danas u Hrvatskom gimnastičkom savezu obnaša dužnost dopredsjednika Skupštine, a 2014. godine bio je predsjednik Radne skupine za obilježavanje 110 godina Hrvatskog gimnastičkog saveza. Član je Hrvatskog društva za povijest športa iz Zagreba i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. U Gimnastičkom klubu „Hrvatski sokol“ Vinkovci bio je dugogodišnji trener, tajnik, a trenutno je dopredsjednik. Član je Sokolskoga vijeća Povijesnog i športskog društva „Hrvatski sokol“ Vinkovci, od 1997. tajnik do 2005., a trenutačno je dopredsjednik. Iako to nije jedino područje njegovoga istraživačkog interesa, primarno ipak je posvećen povijesti sporta, gimnastike i sokolstva.

„Prve članke pisao sam o sindikalnom radu i sindikatima, a od 1996. do 2001. uredio sam pedeset brojeva sindikalnoga glasila „Kapljica”. Osim dvije knjige na temu vodoopskrbe, autor sam knjiga na temu povijest sporta, gimnastike i sokolstva. Trenutno je u tisku monografija „Gimnastika u Hrvatskoj i svijetu 1904. – 1917.” koja je nastavak monografije „Početci svjetske i hrvatske gimnastike” te obuhvaća povijest razvoja gimnastike i Hrvatskog sokola kroz zbivanja u Hrvatskoj, Europi i svijetu”, ističe Željko Iveljić.


Nova monografija izlazi u suizdavaštvu Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i Gimnastičkog kluba „Hrvatski sokol“ Vinkovci, a kao i njezina prethodnica namijenjena je povjesničarima sporta i gimnastičarima te bi kao takva trebala zauzeti svoje mjesto u knjižnicama i gimnastičkim klubovima diljem Hrvatske. „Nisam se upuštao u tumačenje činjenica, umjesto toga pustio sam da činjenice same tumače događaje, i tako protkao tekst mnoštvom putokaza. Nadam se da će budući istraživači naše gimnastičke i sokolske povijesti u njoj pronaći mnoštvo činjenica koje će im pomoći u njihovu istraživanju”, ističe Željko Iveljić.

„Do kraja siječnja za tisak će biti spremna i monografija o povijesti vinkovačkog sporta do 1914. godine, a tijekom veljače bit će gotov i duži tekst Voda između mita i stvarnosti. Nakon toga slijedi jedan Vodič za starije osobe, a potom nastavak povijesti vinkovačkog sporta te Gimnastika u Hrvatskoj i svijetu 1918. – 1929.”, najavljuje neumorni istraživač i autor iza kojega je 18 samostalnih i 2 knjige u suautorstvu, 170 stručnih, znanstvenopopularnih i sportskih članaka, radovi u nekoliko monografija, a priredio je i više izložbi te bio urednik knjiga i časopisa.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno