18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Predavanje Hrvoja Radmana uz 105. godina HNK Cibalije: Nogomet i matematika

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Obilježavanju 105. obljetnice osnutka HNK Cibalia Vinkovci pridružio se i Ogranak Matice hrvatske u Vinkovacima.

Na poziv predsjednika Ogranka, doc. dr. sc. Dražena Švagelja, odazvao se dugogodišnji matičar, član Ogranka Hrvoje Radman, predani poklonik vinkovačke Cibalije.

Matematičar po vokaciji, u prigodi velikoga rođendana kluba u dvorani Matice hrvatske u Vinkovcima održao je predavanje pod nazivom „Nogomet (Matematika)”.

Teme su bile: Mit “lutrije jedanaesteraca”,  Matematika kaznenog udarca, Matematika igrača u polju, Jesu li su timovi s 10 igrača sve bolji?, Jesu li 3 boda za pobjedu dobra za nogomet?, Je li je bitan raspored utakmica u sezoni?

Pokušao sam napraviti neki spoj matematike i nogometa odnosno pokazati koliko matematike ima u samom nogometu. Nije to ništa pretjerano komplicirano, ali htio sam pokazati da primjena matematike u nogometu u praksi ipak postoji. Želio sam pokazati kako je nogomet sport gdje se mogu primijeniti neke znanstvene metode kako bi se moglo doći do boljih rezultat. Neki drugi sportovi, poput košarke ili bejzbola, u tom su smjeru došli puno dalje od nogometa. U nogometu to je prisutno možda nekih 20-ak godina i sigurno postoji još uvijek puno prostora na tom planu“, istaknuo je Hrvoje Radman.Kao i svaki rođeni Vinkovčanin, kaže, navijač je Cibalije i drago mu je što je, u suradnji s vinkovačkim Ogrankom Matice hrvatske, mogao sudjelovati u obilježavanju 105. godišnjice osnutka kluba. Veze s Cibalijom više su nego jake pa je tako, od 2010. do 2018. godine, na razne načine davao potporu klubu, a danas, kada živi i radi, ne samo izvan Vinkovaca, nego i izvan Hrvatske, večerašnje predavanje, kazao je, način je da još jednom pokaže koliko voli svoj grad i Cibaliju.

Hrvoje Radman završio je Matematiku na zagrebačkom PMF-u. Trenutačno živi u njemačkom Ulmu gdje radi kao IT projektni menadžer na tamošnjem Sveučilištu te je član Međunarodnog odbora Gradskog vijeća Ulma.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno