33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Predavanje lovoovlaštenicima na temu afričke svinjske kuge

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede u Vinkovcima je jučer održano predavanje lovoovlaštenicima s područja Vukovarsko-srijemske županije vezano uz provođenje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske i Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, čiji su provoditelji upravo lovoovlaštenici. Ministarstvo poljoprivrede, navode u Županiji, odlučilo je s ovim naredbama upoznati sve lovoovlaštenike na području Hrvatske, a za prvo predavanje je izabrana Vukovarsko-srijemska županija zbog aktivnosti koje županija kao davatelj prava lova aktivno provodi i u kojoj postoji duga tradicija lova i lovačke etike.

Domaćin susreta s izvrsnim odazivom lovoovlaštenika koji razumiju ozbiljnost situacije. bio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a predavanja su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede predvođeni državnim tajnikom dr.sc. Željkom Kraljičkom i pomoćnikom ministra dr.vet.med. Damirom Tuđanom.

Afrička svinjska kuga (ASK) je kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja zbog visokog morbiditeta i mortaliteta (čak i do 100%) predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti svinja, vrlo je zarazna bolest za koju nema lijeka. Republika Hrvatska, iako trenutno nije pogođena ovom bolesti, nalazi se u rizičnoj skupini s obzirom na pojavu bolesti u susjednim zemljama. Upravo iz tih razloga su i donesene naredbe kako bi se na vrijeme pripremio cijeli sustav za reagiranje, a u isto vrijeme provodeći naredbe i poprilično utjecalo na sprječavanje pojave i širenje bolesti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno