-2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

Predstavljen Godišnjak br. 38 Ogranka MH u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima u srijedu, 21. srpnja, predstavio je novi broj edicije za kulturu, umjetnost i društvena pitanja. Godišnjak br. 38 za 2020. godinu posvećen slikaru i grafičaru Albertu Kinertu.

Nazočne na predstavljanju pozdravio je predsjednik Ogranka Dražen Švagelj, a potom je o sadržaju novoga Godišnjaka govorila je urednica Ivana Petričević. A broj 38 donosi brojne društvene, povijesne, arheološke, glazbene i jezične teme, književne teme i ostvaraje, te radove o kazališnoj i fotografskoj umjetnosti.

Nadamo se da će Godišnjak svojim sadržajem i prilozima osigurati recipijente koji će uvidjeti važnost publikacije kojoj je cilj promicati društvene, kulturne i povijesne teme našega kraja. Zahvaljujemo svim ovogodišnjim suradnicima na tekstovima koji svojim tematom pridonose kvaliteti i razvijanju osviještenosti o vrijednostima zavičajnoga identiteta koje treba biti polazište u otkrivanju novih i drugačijih kulturno-društvenih odrednica”, istaknula je urednica Ivana Petričević.Brojni su i autori u Godišnjaku, a na promociji sudjelovali su Lana Skender, Tihomir Marojević i Tomislav Talanga. Lana Skender autorica je rada „Albert Kinert – (ob)lik i djelo. Riječ je o temi broja posvećenog ovom slikaru, grafičaru, ilustratoru, svestranom umjetniku koji je zašao i u područje književnosti, (Vinkovci, 1919. – Zagreb, 1987.). Tihomir Marojević autor je rada „Likovni prilozi Godišnjaka OMH Vinkovci 1960.-2014.” i suautor rada s Vedranom Lugić „Rodoslovlje Josipa Kozarca (Nove spoznaje na temelju razgovora s Velimirom Šurinom)”. Tomislav Talanga pisao je na temu ”Upoznajte „lažne prijatelje” hrvatskoga i srpskoga jezika”.

Promociju novoga Godišnjaka upriličenu povodom Dana grada Vinkovaca i blagdaba sv. Ilije, u glazbenom dijelu programa upotpunio je samičar Zlatko Ćosić. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno