18 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Predstavljen Medijski kodeks za izvještavanje o nasilju prema ženama

Više od autora

- vl promo-


Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

U Vinkovcima je danas održana zajednička sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Županijske koordinacija za ljudska prava Vukovarsko – srijemske županije. Jedan od glavnih tema o kojima se razgovaralo je svakako Medijski kodeks sa smjernicama za senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu koji je nedavno izdao Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, o čemu je izvjestila Marija Molnar, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

“Do kodeksa je došlo nakon analize medijskih tekstova od 2012. do 2018. godine koja je pokazala da mediji u Hrvatskoj o obiteljskom nasilju i femicidu u najvećem broju slučajeva izvještavaju na jedan vrlo senzacionalistički način.”, rekla je Marija Molnar dodavši da ga je potpisalo 12 lokalnih i nacionalnih medija u Hrvatskoj.

Osim senzacionalističkog izvještavanja ova analiza pokazuje da mediji često otkrivaju identitet žrtve, da sugeriraju odgovornost žrtve te da na neki način počinitelja stavljaju u koleraciju prevelike ljubavi za žrtvu ili zabave koja je prešla granicu. Medijskim kodeksom je na neki način olakšano izvještavanje pogotovo mladim novinarima koji možda još nisu upućeni u ovu temu te im je olakšan način na koji se treba o takvim temama govoriti i pisati.

Kodeks donosi oko dvadesetak smjernica, a najznačajnije su da mediji trebaju odmah jasno osuditi nasilje, da ne trebaju otkrivati identitet žrtve, da počinitelja ili počiniteljicu nasilja treba stavljati u koleraciju počinitelja prekrašajnog ili kaznenog djela. Preporuka je da se konzultira i stručnjak koji više zna o toj temi, te da se ne propitiva privatni život žrtve pogotovo kada je u pitanju seksulano nasilje i da svakako treba naglasiti da se radi o nasilju i osuditi ga.”, zaključila je Molnar.

U nastavku sjednice bilo je govora i o nasilju u srednjoškolskim vezama, a razgovaralo se i zajedničkoj akciji s Ravnateljstvom policije – Službom za prevenciju na temu “Žene na tržištu rada”.

Predsjednica Županijske koordinacija za ljudska prava i članica Povjernstva za ravnopravnost spolova Jadranka Golubić izvjestila je o nadolazećim izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina koji će se održati 5. svibnja. “Na području Vukovarsko – srijemske županije birati će se pet vijeća i to: bošnjačke, mađarske, rusinske, slovačke i srpske nacionalne manjine te tri predstavnika njemačke, ukrajinske i albanske nacionalne manjine. Za ove izbore mogli su se kandidarati, ali nisu, predstavnici romske i makedonske nacionalne manjine.”, rekla je Golubić dodavši kako su sve informacije vezano uz izbore dostupne na Web stranici Vukovarsko-srijemske županije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno