U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku danas e predstavljen Izvedbeni projekt i projekt interijera za rekonstrukciju zgrade kazališta.

Cjelovita rekonstrukcija zgrade HNK-a u Osijeku postala je neophodna za taj reprezentativni objekt koji ima status zaštićenog kulturnog dobra, ali i za normalno odvijanje kazališne djelatnosti. Izrada projektne dokumentacije koštala je 1,3 milijuna kuna, od čega je 80 posto pokriveno bespovratnim sredstvima Europske unije, a ostatak je preuzelo Ministarstvo kulture.

Za projekt do sada najveće i najtemeljitije rekonstrukcije kazališne zgrade osigurana su sredstva iz fondova Europske unije te uz pomoć Osječko-baranjske županije koja je projekt uvrstila u četiri najveća koji će u Osijeku biti ostvarena u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Ukupna investicija procjenjuje se na oko 11 milijuna eura.

Od izgradnje 1866. godine, odnosno od 1907. godine od kako u njoj djeluje kazalište, ovo je šesta rekonstrukcija te zgrade, a obuhvaća temeljitu obnovu interijera i eksterijera. Početak radova očekuje se sredinom ili krajem iduće godine.