5 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Predstavljena knjiga Đure Mesića “Razminiraj Domovinu”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vinkovački program 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji večeras je donio još jedan zanimljiv sadržaj značajno vezan i za područje ove županije.

U dvorani OMH u Vinkovcima, u organizaciji Ogranka MH i Hrvatske Matice iseljenika Podružnica Vukovar večeras je predstavljena knjiga “RazMiniRaj Domovinu” autora Đure Mesića, izdanje OMH u Velikoj Gorici (2021.)

“Ova knjiga je nastala kao moja želja da zabilježimo jedno putovanje pirotehničara od ratnih vremena do poratnih i povratka prognanika na svoja ognjišta. Dakle, oslobađanje domovine od mina. Ona je ujedno uspomena na to putovanje, ali i sve one koji su imali nesreću i nisu došli do kraja tog putovanja, a to su moji poginuli prijatelji i stradali”, istaknuo je Đuro Mesić.

Razminiranje je, moglo se čuti, njegov život postalo početkom 1992. godine, a kao pirotehničar odnosno pirotehnički nadzornik prošao je cijelu Hrvatsku tamo gdje je trebalo očistiti minama i minsko eksplozivnim sredstvima zagađenu zemlju, šume, kuće i okućnice. A ovaj specifičan i opasan posao, poznato je, posao je u kojem se ne smije pogriješiti.U knjizi “RazMiniRaj Domovinu” nalaze se mnoge fotografije događaja, ljudi, ali i isječci iz novina koji dobro opisuju situacije s kojima se i sam autor susretao , a ovo je i prva knjiga u Hrvatskoj koja govori o ovoj problematici.

Uz autora u večerašnjem programu sudjelovali su urednik Stipe Bilić i Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno