29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Predstavljena knjiga pjesama za djecu “Zaljubljeni vjetar” Đurđice Stuhlreiter

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Kreativni petak za školarce u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci večeras je bio prilika za druženje s književnicom Đurđicom Stuhlreiter.

Mali Vinkovčani upoznali su se s njezinom novom knjigom, zbirkom pjesama za djecu „Zaljubljeni vjetar”, koju je krajem prošle godine objavio Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima.

Novo izdanje u Biblioteci za djecu i mlade „Grafiti” u razgovoru s djecom predstavile su Višnja Sorčik, voditeljica Odjela za književnost OMH u Vinkovcima i autorica.

Teme su se otvarale jedna za drugom, jer kako je uvodno rekla domaćica, knjižničarka Mirta Sorčik, djeca koja dolaze na Kreativni kutak za školarce takva i jesu, kreativna, znatiželjna i izravna.

Jako je važno svima nama koji pišemo da to netko i pročita jer svaka knjiga koja je nepročitana, koja ostane zatvorena, a da netko ne pročita ponešto iz nje, to je za nas pisce jako tužno i žalosno” kazala je Đurđica Stuhlreiter pozivajući najmlađe da čitaju i u tome uživaju.

Pišući za djecu, kazala je, ima tu sreću da je učiteljica i radi s djecom.


Iz njihovih odgovora, iz razgovora, kada mi oni pokazuju da im je nešto važno, lijepo, zanimljivo, da bi voljeli da se nešto o tome napiše, ja to onda iskoristim i zaista pokušam pisati o onome što mi djeca na neki način daju na znanje. I uvijek me zadivi koliko djeca otvorenih očiju promatraju svijet oko sebe i kako vide mnogo toga što mi odrasli ne vidimo. Zato je važno razgovarati i upravo to ja radim s mojim učenicima koje svakodnevno učim nečemu, a oni mnogo toga isto tako nauče mene”, istaknula je Đurđica Stuhlreiter.

A u njezinoj knjizi „Zaljubljeni vjetar” pedesetak je pjesama koje prikazuju dječji svijet u raznim oblicima. Zbirka je podijeljena na sedam cjelina kroz koje autorica progovara o prirodi (Cvjetni snovi, Kiša, Pozdrav šumi), raznolikim ljubavima (Svatko nešto voli), bliskim i dragim osobama (Svi moji), đačkim temama (U školi), malim, ali važnim stvarima (Sitnice). Knjigu je uredio Vladimir Bakarić, a ilustracije potpisuje Dubravko Mataković.

Đurđica Stuhlreiter, profesorica je hrvatskog jezika i književnosti te magistrica defektologije. Živi u Osijeku, a radi u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima. Piše za djecu i odrasle. Nagrađene su joj knjige roman za djecu „Juma” nagradom „Mato Lovrak” za najbolji roman za djecu na hrvatskom jeziku u 2007. godini i roman za djecu „Gašpar i prijatelji” nagradom „Anto Gardaš” za najbolje prozno djelo za djecu i mlade u 2016. godini.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno