Čitava jedna generacija Vinkovčana večeras je dobila priliku vratiti se u mladost. Zasluge za ovaj povratak u prošlost idu Želimiru Ivkoviću, autoru knjige “Rock u Vinkovcima”, koja je večeras predstavljena u prostoru Matice hrvatske u Vinkovcima.

Knjiga govori o povijesti pop i rock-scene u Vinkovcima i okolici. Ima 335 stranica, s mnoštvom fotografija na kojima će mnogi današnji Vinkovčani prepoznati lica iz vlastite mladosti.

U predstavljanju knjige uz autora sudjelovali su predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima doc. dr. Dražen Švagelj te direktor i Predsjednik uprave Croatije recordsa Želimir Babogradac.

“Knjigu sam počeo pisati 1994. godine, jer sam bio razočaran oni što sam o vinkovačkoj glazbenoj sceni pročitao u Maloj enciklopediji hrvatske pop i rock glazbe. Želio sam napisati opširniju, bolju i ljepšu knjigu o vinkovačkoj glazbenoj sceni i nadam se da sam u tome uspio.”, rekao nam je Želimir Ivković, istaknuvši kako je iznimno ponosan i sretan što je ova knjiga konačno ugledala svjetlo dana.

“U knjizi je obuhvaćeno razdoblje od početka 60-ih pa do današnjih dana složeno po dekadama i u njoj su podaci o grupama koji su većini naših sugrađana znani, nepoznate su možda raritetne fotografije poznatih vinkovačkih grupa. Knjiga ima i podnaslovom “Povijest popularne i rock-glazbe u Vinkovcima i okolici” jer u knjizi su zastupljene i seoske grupe i solisti iz našeg okruženja”, ističe Želimir Ivković, poznati rocker i pjevač vinkovačkog benda The Milky Way.

 

“Živio sam taj život u Vinkovcima. Lijepo je danas pročitati knjigu te se prisjetiti svih lijepih uspomena i nekih zaboravljenih stvari i mislim da je Žile napravio jednu lijepu priču.”, rekao je Želimir Babogredac, dodavši kako je pravo čudo da je Žile za ovu knjigu prikupio nevjerojatno puno i to točnih podataka. “Od prvog dana podržavao sam Žileta i bio sam iznimno sretan kada sam je dobio u ruke. Riječ je o mukotrpnom radu, jer je Žile i po tri puta provjeravao podatke. Riječ je o jednoj od rijetkih knjiga koja opisuje toliko ogromno vrijeme sa malo grešaka, a ako ih i ima neka svatko naglasi i kaže pa će se u idućem izdanju one otkloniti. Ipak mislim da su mnogi vrijedni ljudi spomenuti te da bi možda za sljedeće knjigu barem još njih stotinu trebali prikazati slikom, jer su to zaslužili.”, zaključio je Želimir Babogredac.