U programu 15. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima večeras je ugostio književnika iz Orašja, pjesnika Josu Živkovića – Soju, inače i člana OMH u Orašju.

Gost iz Orašja u Vinkovcima je predstavio svoju petu zbirku poezije “Tragovi pokorenih želja” (pjesme i osmislice) izašlu u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društva hrvatskih književnika i Ogranka slavnosko-baranjsko-srijemskog (Mostar – Zagreb – Osijek, 2019.).

Uz autora u predstavljanju su sudjelovali predsjednik OMH u Vinkovcima doc.dr.sc. Dražen Švagelj, Višnja Srčik, prof. i učenici vinkovačke Gimnazije M.A. Reljkovića.

Joso Živković – Soja rođen je 1. travnja 1960. godine u Kostrču, općina Orašje. Školovao se u rodnom mjestu, Orašju i Zagrebu. Dugo je radio u inozemstvu. Putovao je po svim kontinentima u želji da upozna druge narode i kulture. Objavljivao je u brojnim časopisima i sudjelovao na književnim skupovima u zemlji i inozemstvu. Njegove pjesme zastupljene su u mnogim zajedničkim zbirkama, antologijama i zbornicima pjesama u Europi i svijetu. Objavio je pet zbirki pjesama: „ Koraci u sjeni“, „ Čekati dugu“. „Gorka čaša“, „Nenaviklost duše“ , „Tišina raspadanja“ i „Tragovi pokorenih želja“. Pjesme su mu prevođene na engleski, njemački, danski, talijanski, ruski, arapski i turski jezik. Više puta je nagrađivan. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društva pisaca u Bosni i Hercegovini i Društva novinara Bosne i Hercegovine. Uz poeziju, bavi se i slikarstvom, kiparstvom i fotografijom. Hrvatski je branitelj, dvaput ranjavan.

„Pjesnik Joso Živković pjesnik je koji vlastito iskustvo želi svesti na što ekonomičniju riječ, svjestan da to ne može u potpunosti izvesti bez niza slika u kojim riječ i sama prestaje biti samo riječ, nego otvara širok svijet govora, razjašnjavanja i povijesti, one opće i one osobne, u kojoj Živković, bez skanjivanja, u ovom slučaju na sebe uspješno uzima ulogu pokoravatelja nepokorivih želja, onih koje ostaju prisutne i onda kada nam se čini da naizgled nema(mo) nikakvih želja. Živković ovom zbirkom potvrđuje staru istinu da sve stvari uvijek međusobno surađuju i preobražavaju se jedna u drugu, da isti život struji kroz sve nazočne i nenazočne oblike, a čovjek može i smije biti i zbir svojih želja i njihov pokrovitelj.“, napisao je između ostaloga akademik Luko Paljetak u recenziji Živkovićeve nove zbirke za koju je autor dobio i Šimićevu nagradu na ovogodišnjim 56. Šimićevim susretima u Grudama.