22 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Predstavljene tri povijesne knjige u Ogranku Matice hrvatske u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima održano je predstavljanje triju knjiga – „Nikad više Jugoslavija – Intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.)”, „Povijest kontrarevolucije – Hrvatska konzervativna misao od 1789. do 1989.” autora Stipe Kljaića te knjiga Milivoja Magdića pod nazivom „U vučjoj jami – Hrvatska politika od Supila do Tita” čiji je urednik Stipe Kljaić.

Autor Kljaić je djelom „Nikad više Jugoslavija” ponudio posve originalnu interpretaciju bitnih promjena što ih je u hrvatskoj nacionalnoj ideologiji izazvala Šestosiječanjska diktatura. Ova knjiga će odgovoriti na niz relevantnih pitanja o našoj recentnoj povijesti te će otvoriti novu i korisnu raspravu o fenomenima fašizma i demokaracije, nacionalsocijalizma i društvenog angažmana hrvatske inteligencije u navedenom razdoblju.

S druge strane, za svoju drugu knjigu je izabrao 12 paradigmatičnih, pretežno zaboravljenih konzervativnih mislilaca iz hrvatske povijesti koji su smatrali da sve što je novo i ne mora biti bolje od onoga što je bilo prije, a da su stare, provjerene vrijednosti jedini sigurni temelj nove društvene gradnje.

Rukopis Milivoja Magdića, nastao u emigraciji prije nego su ga 1947. saveznički organi u Italiji izručili Titovu režimu, izuzetno je važan povijesni dokument. Milivoj Magdić prošao je vrlo dug put od integralnog lijevog jugoslavenstva do hrvatskog nacionalizma u prizmi katoličkog socijalnog nauka, uz naklon HSS-ovskom „konzervatizmu“ nakon rata.

Njegov nedovršeni rukopis predstavlja niz skica izuzetno korisnih za razumijevanje hrvatske politike 20. stoljeća.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno