2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Predstavljeni novi rezultati GEM istraživanja

Više od autora

- vl promo-


Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Dr.sc.Slavica Singer, prof.emer., s Ekonomskog fakulteta u Osijeku predstavila je u Poslovno-inovacijskom centru BIC Vukovar rezultate novog istraživanja Global Entrepreneurship Monitor (GEM) za Hrvatsku: Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?

Dugogodišnje sudjelovanje Hrvatske u GEM istraživanju od 2002. godine omogućava uočavanje trendova i obrazaca poduzetničke aktivnosti u Hrvatskoj i grupama zemalja s kojima se Hrvatska uspoređuje, prvenstveno EU i zemljama čijoj razvojnoj razini Hrvatska pripada. U 2018. godini u GEM istraživanju sudjelovalo je 49 zemalja koje čine 66% svjetskog stanovništva i 85,8% svjetskog bruto domaćeg proizvoda, a rezultati za Hrvatsku su porazni.

 

“Rezultati istraživanja pokazuju da se trebamo zabrinuti jer se godinama ne uspjevamo odmaknuti od dna. Prošle je godine u istraživanju sudjelovalo 49 zemalja, a mi smo zadnji na listi po kvaliteti poduzetničke okoline. S druge strane, već godinama nas prati neugodna činjenica da ljudi kod nas vide manje prilika nego što to vide npr. u Europskoj Uniji.”, istaknula je Singer.

Nakon prezentacije održana je i panel rasprava koju je moderirao ekonomski analitičar Velimir Šonje, a sudjelovali su Ilija Cota, direktor Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačva d.d., Jakov Krešić, direktor Regionalnog centra Hrvatske poštanske banke u Osijeku, Tamara Mikulić, voditeljica Humanitarne udruge Duga Vukovar, dr.sc. Darja Sokolić, voditeljica Centra za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i Zrinka Šesto, suvlasnica solarnog – elektro turističkog broda u Vukovaru. Prezentaciji je nazočila i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ana Mandac. Ona je istaknula kako ministarstvo provodi brojne mjere kojima nastoji poboljšati poduzetničku klimu u Hrvatskoj.

“Radimo na ukidanju administrativnih nameta odnosno parafiskalnih nameta i uklanjanju administrativnih prepreka. Financijskim instrumentima odnosno svim mogućim načinima nastojimo pomoći poduzetnicima da što brže jednostavnije i učinkovitije dođu do svojih sredstava kako bi ili pokrenuli poslovanje ili u svom poslovanju došli do kapitala te aktivno radimo na povezivanju obrazovanja s tržištem rada.”, rekla je Mandac, poručivši da vezano uz mjeru povezivanja obrazovanja i tržišta rada, ovo ministarstvo planira uložiti oko 250 milijuna kuna za stupendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima i na taj način pružiti mogućnost poduzetnicima i obrtnicima da obrazuju svoj i potreban kadar.

Predstavljanje su organizirali Hrvatska udruga poslodavaca, Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, Hrvatska udruga banaka i i Razvojna agencija Vukovar – VURA. U ime Grada Vukovara događaju su nazočile Ivana Mujkić, zamjenica gradonačelnika Vukovara i Marijana Grubišić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju, a u ime Vukovarsko-srijemske županije pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Zrinka Čobanković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno