11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Predviđeno ukidanje svih 37 područnih te najmanje 16 matičnih škola u VSŽ

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Palači Srijem u Vukovaru održana je Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, a na dnevnom je redu bio Plan mreže osnovnih škola na području Vukovarsko-srijemske županije. Doc.dr.sc. Jadranka Mustapić-Karlić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, izvijestila je kako Ministarstvo obrazovanja provodi racionalizaciju škola kojom je predviđeno ukidanje osnovnih škola s manjim brojem učenika. Po tim kriterijima na području naše županije ukinulo bi se svih 37 područnih škola i 16 matičnih škola koje imaju manje od 150 učenika dok bi se o sudbini 10 škola s manje od 300 učenika još pregovaralo.

“Nikako nismo za ukidanje područnih škola, a isto tako i matičnih škola. Imamo 37 područnih škola koje uistinu nisu rentabilne, ekonomski opravdane, ali takve ustanove u tim malim mjestima, to su mahom uređene područne škole od 1. do 4. razreda koje zadovoljavaju sve uvjete i djeca ni po čemu nisu zakinuta, a, na kraju krajeva, a to su mala djeca, ne moraju putovati. Takve male škole u malim mjestima su izvor kulturnoga, društvenoga, čak i sportskoga života jer se u njima, kada nema nastave, trenira stolni tenis, mještani imaju sastanke, održava se folklor… Znači, ako to ukinemo i ono mladih što nam je ostalo, otići će. Takav stav ćemo iznijeti prema van”, istaknula je Jadranka Mustapić-Karlić.

Na Koordinaciji se govorilo i o strateškim projektima te mjerama za poticanje poduzetništva. Zrinka Čobanković, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj, rekla je da imamo 10 strateških projekta vrijednih dvije milijarde kuna od kojih bi prvi trebvali biti dovršeni do 2021. godine. Zrinka Čobanković, između ostaloga, izdvojila je i i usvojeni Program poticaja poduzetnicima za koji je objavljen i javni poziv.

“Za to je u proračunu predviđeno 900 tisuća kuna, a može se reći kako je riječ o zajedničkom projektu Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj i Upravbnog odjela za sport mlade i demografiju. Raspisali smo pet javnih poziva koji su otvoreni do 15. studenoga odnosno do utroška sredstava. Već vidimo da je odaziv velik i reakcija od strane poduzetnika je vrlo pozitivna”, istaknula je Zrinka Čobanković. A mjere su, moglo se čuti, po poduzetniku za sufinanciranje do 50.000 kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno