- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Deseta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održana je danas u Vukovaru, s ciljem rezimiranja dosadašnjih postignuća Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, ali i priprema za uključivanje Projekta u novi Višegodišnji financijski okvir Europske unije od 2021.-2027. godine, a kako bi se postigao ravnomjerniji razvoj pet slavonskih županija u usporedbi s ostatkom Hrvatske.

Nakon sjednice Savjeta Slavonije, Baranje i Srijema uručeno je 22 ugovora i 9 odluka ukupne vrijednosti veće od 690 milijuna kuna, od čega je u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem 480 milijuna kuna.

Sjednica Savjeta održana je u Vukovaru nakon što su usvojene izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, kojim je 18. studenoga proglašen Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Savjet je pozdravio odluku kojom podržava napore Vlade Republike Hrvatske u proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta kao i postupak prijenosa osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku.

Od pokretanja Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, do sada je ugovoreno više od 11,3 milijarde kuna europskih sredstava te isplaćeno preko 4,5 milijardi kuna za poticanja poduzetništva, obrazovanja, zdravstva, razvoja vodoopskrbe i odvodnje te za kulturnu i prirodnu baštinu, promet, energetiku, zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta.

Od spomenutog iznosa, više od 4,3 milijarde kuna odnosi se na projekte iz sektora poljoprivrede. Dodatno je uloženo više od 184 milijuna kuna nacionalnih sredstava za sufinanciranje svih postojećih EU projekata. Sredstva su, između ostaloga, uložena u 20 bolnica, 109 domova zdravlja, 531 poduzetničku inicijativu, 37 projekata kulturne i prirodne baštine. Vodeći računa o potrebama i izazovima općina, gradova i županija u povlačenju EU sredstava, Savjet je posebnu pozornost posvetio jačanju kapaciteta njihovih institucija za pripremu projektno-tehničke dokumentacije te osnaživanje znanja i vještina svih dionika za uspješnije korištenje europskih fondova. S tom namjenom do sada je dodijeljeno više od 157 milijuna kuna regionalnim koordinatorima u pet slavonskih županija od ukupno 480 milijuna kuna namijenjenih regionalnim koordinatorima u RH.

Podsjetimo, u korist pet slavonskih županija u zadnje tri godine sklopljeno je i ukupno 116 ugovora ukupne vrijednosti 240 milijuna kuna i 31 tabularna isprava koje su temelj za gotovo 2 milijarde kuna investicija. U posljednje tri godine na području pet slavonskih županija aktivirano je više od dva milijuna četvornih metara prostora.

Ministar državne imovine Mario Banožić potpisao je tako danas dva ugovora s čelnicima jedinica lokalne samouprave, uručio pet odluka o darovanju nekretnina te dvije tabularne isprave, ukupne vrijednosti 6,4 milijuna kuna. Ovom prilikom Vinkovci su dobili mogućnost korištenja četiri stana od strane Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva državne imovine, u kojima bi trebale živjeti obitelji u potrebi. “Na ovakvim projektima ustrajat ćemo i dalje, ali najvažnije nam je da aktivacijom državne imovine potaknemo još veći gospodarski rast i time umanjimo navedene potrebe”, poručio je ministar Banožić. “Od tih stanova jedan je stan uvjetan za korištenje te će vrlo brzo biti usmjeren prema našim građanima koji imaju za to potrebu, a tri stana nisu uvjetna za korištenje te je na njima potrebno izvršiti značajne građevinske radove. Nakon što naši djelatnici, zajedno s inženjerima građevine, pregledaju objekte i utvrde kolika su potrebna ulaganja, a vidjet ćemo u kojoj mjeri će i Ministarstvo sudjelovati u obnovi tih objekata, odlučit ćemo koji su slijedeći koraci. Kada stanove dovedemo u stanje za normalno korištenje dodijeliti ćemo ih korisnicima putem javnog natječaja”, objašnjava gradonačelnik Ivan Bosančić, napominjući da se jedan stan nalazi u Dugoj ulici, dok su tri stana dvorišna, jedan od njih se nalazi na Sopotu, a dva u ulici Kralja Zvonimira.

Tijekom današnje sjednice vinkovački gradonačelnik zahvalio je na svemu učinjenom za Vinkovce i Slavoniju, ali i zamolio da se ubrza proces izgradnje knjižnice, srušene u Domovinskom ratu, koju Vinkovčani čekaju gotovo 30 godina.

A kako se moglo čuti prilikom sjednice, u suradnji sa Svjetskom bankom bit će izrađena i Teritorijalna strategija za Slavoniju, Baranju i Srijem, u okviru Razvojnog sporazuma za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, što će kroz zajedničko djelovanje omogućiti provedbu projekata od strateškog značaja i interesa građana s područja pet slavonskih županija. Kako je danas usvojeno, sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Našicama.