11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Prekosutra započinje 5. Filmski festival glumca

Više od autora

- vl promo-

U nedjelju, prekosutra 7. studenog započinje 5. Filmski festival glumca kojega će projekcijom u 20:00 sati otvoriti vjerojatno najnagrađivaniji ovogodišnji domaći film “Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović. “Murina” je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma “U plavetnilo”. Snimao se na Hvaru, Kornatima i na Koločepu. Film je ove godine na filmskom festivalu u Cannesu proglašen Najboljim debitantskim filmom.

U ponedjeljak 8. studenog već u 12:00 sati, u centralnom gradskom parku, bit će otvorena izložba pod nazivom “Ne zaboravi Hollywood“, u kojoj će prolaznici moći uživati cijelo vrijeme trajanja festivala. Sigurno ćete uživati u iznimnim radovima studenata Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, smjer Odsjek za kreativne tehnologije pod vodstvom prof. ArtD. Rije Trdin.

Festival se nastavlja u 19:00 sati kada ćete moći pogledati biografski dokumentarni film “Ivo Gregurović: Prvi do srca“, nakon čega će slijedi i službeno otvaranje 5. Filmskog festivala glumca. U nastavku od 21:00 sat gledamo projekcija aktualnog domaćeg naslova “A bili smo vam dobri“, istog autora Branka Schmidta, koji potpisuje i spomenuti uvodni dokumentarac. “A bili smo vam dobri” je istinit, bolan i provokativan Scmidtov film, u kojem po treći put, nakon velikih domaćih hitova “Metastaze” i “Ljudožder vegetarijanac”, glavnu ulogu nosi Rene Bitorajac. Bitorajac je i za ovaj film osvojio Zlatnu arenu za Najbolju mušku ulogu ove godine u Puli, dok mu je suradnja sa redateljem Schmidtom u karijeri donijela ukupno tri Zlatne arene!

U utorak 9. studenog s početkom u 20:00 sati gledat ćemo odlični satirični triler “Dopunska nastava” autora Ivana Gorana Viteza. Radnja počiva na bijesnom, svježe rastavljenom ocu koji upada u razred svoje devetogodišnje kćerke kako bi zajedno proslavili njen rođendan. Talačku krizu koju ovaj čin izazove u svoje će političke bodove pred skore lokalne izbore pokušati pretvoriti aktualni gradonačelnik. Budući da je u razredu i sin mladog policajca, prije nego što se situacija rasplete i njega će se morati nešto pitati. U glavnim se ulogama pojavljuje odlični Milivoj Beader, a tu su i Anita Matić Delić, Marko Cindrić i Željko Königsknecht.

Srijeda 10. studenog će biti kratki prekid od prikazivanja suvremenog hrvatskog igranog filma jer će taj dan biti rezerviran za program koji nosi naslov “Dan D” u sklopu kojeg se prikazuju dokumentarci s temom Domovinskog rata. Stoga ćemo u 18:00 sati gledati novi film nagrađivane Biljane Čakić “Gavran 101” potresnu ratnu priču o istinskom hrvatskom heroju Damiru Tomljanoviću Gavranu. U nastavku te večeri, u terminu od 20:00 sati publika će vidjeti i novi film “Ratna bolnica Stari Mikanovci” autora Juraja Hrvoja Bićanića u režiji Darka Bušnje i produkciji Asser Savusa, tj. Samira Raguža i Slavena Nuhanovića.

Četvrtak 11. studenog na 5. Filmskom festivalu glumca već u 18:00 sati ćemo imati priliku vidjeti film “Ribanje i ribarsko prigovaranje” redatelja Milana Trenca. Nakon holivudskog blockbustera “Noć u muzeju” nastalog po njegovoj knjizi, stripovskih i animiranih ostvarenja i dugogodišnje uspješne ilustratorske karijere, redatelj Milan Trenc odlučio je snimiti adaptaciju čuvenog renesansnog spjeva “Ribanje i ribarsko prigovaranje” Petra Hektorovića, u kojemu se u glavnim ulogama pojavljuju Rade Šerbedžija i Filip Mayer. Od 20:00 sati gledamo “Zoru“, dugometražni igrani film Dalibora Matanića i drugi dio njegove filmske “Trilogije sunca” (Zvizdan, Zora, Suton). Prvim dijelom trilogije, “Zvizdanu”, autor suprotstavlja ljubav i mržnju, u “Zori” čini isto suprotstavljajući intimnu obiteljsku dramu s neonacističkim pokretom u usponu. Glavne uloge su realizirali Krešimir Mikić, Tihana Lazović, Lara Vladović i Maks Kleončić.

Nakon sudjelovanja na brojnim međunarodnim filmskim festivalima te ovjenčan središnjim nagradama ovogodišnjeg 68. Pulskog filmskog festivala, uključujući Veliku Zlatnu arenu za najbolji hrvatski film, “Plavi cvijet” redatelja Zrinka Ogreste vidjet ćemo i u Vinkovcima na programu 5. Filmskog festivala glumca u petak 12. studenog s početkom u 20:00 sati. Priča je to je o ženi, majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći. Kroz motrište sredovječne Mirjane, službenice u maloj zagrebačkoj tvornici konca, slika njezinu borbu za vlastiti komadić životne sreće. U glavnim se ulogama pojavljuju Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot i Tea Harčević.

Subota 13. studenog na 5. Filmskom festivalu glumca započinje novitetom pod nazivom ANIMAoptik, programom koji će biti posvećen animiranom filmu i stripu a kojega će moderirati Davor Schunk, uz “gostovanje” legendarnog strip crtača i animatora Krešimira Zimonića. Program ANIMAoptik će se održati u predvorju kazališta gdje će biti postavljena izložba radova ali i prikazivanje animiranih filmovi uz koje će se voditi ugodni razgovori s autorima. Izložba radova se održava u dvorani kazališta s početkom u 19:00 sati dok ćemo od 20:00 sati gledati projekcije animiranih filmova i sudjelovati u razgovoru s autorima.

Po tamburi

U 21:00 sat iste večeri gledamo najnoviji uradak Stanislava Tomića, urnebesnu komediju “Po tamburi“. TV voditelj Branko Uvodić poziva sve tamburaške sastave da se natječu na festivalu. Tamburaški sastav Aveti s ravnice putuju na događaj na kojem ih pogrešno optužuju za krađu glavne nagrade. Na putu do rodnog sela Aveti se moraju boriti s tamburaškim skupinama, a progoni ih i policija. Kada konačno stignu kući, suočit će se s najvećim izazovom… U glavnim ulogama ćemo vidjeti Momčila Otaševića, Tijanu Pečenčić, Stjepana Perića i Nikolu Kojo. A bome i našu Septicu…

Nedjelja 14. studenog je pretposljednji dan 5. Filmskog festivala glumca i rezervirana za projekciju prošlogodišnjeg pobjednika Pulskog filmskog festivala i ovogodišnjeg hrvatskog kandidata za nagradu Oscar, film “Tereza37” redatelja Danila Šerbedžije. Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena. U glavnim se ulogama pojavljuju Lana Barić, Ivana Roščić i Leon Lučev.

U ponedjeljak u 19:00 sati započinje službena dodjela nagrada Vinkovački Orion u kategorijama za Najbolju glumicu/glumca i Najbolju sporednu žensku/mušku ulogu. Statua Vinkovački Orion je rad Vladimira Voćanca prema ideji svestranog umjetnika Davora Schunka, koji stoji i iza cjelokupnog identiteta Filmskog festivala glumca. I ove će godine o najboljima odlučiti stručni sastavljen od tri odabrana člana Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), koji će uz obrazloženje proglasit pobjednike. Ove godine će taj stručni žiri činiti glumice Sanja Vejnović i Marica Vidušić Vrdoljak te redatelj Goran Ribarić. Odabir najboljeg filma pripada već tradicionalnom festivalskom ocjenjivačkom sudu sastavljenom od vinkovačkih gimnazijalaca, polaznika medijske kulture koju vodi prof. Marija Tikvić. Nakon svečane podijele nagrada 5. Filmski festival glumca će biti zatvoren projekcijom aktualnog svjetskog filmskog hita “Za smrt nema vremena” (No Time to Die) 25. filma iz najčuvenijeg filmskog serijala o najpoznatijem tajnom agentu 007 – Jamesu Bondu.

Plavi cvijet

Ulaz je na sve projekcije slobodan osim na film “Za smrt nema vremena” (No Time To Die) kada ćete na blagajni kazališta trebati izdvojiti 30 kn. Iste će se naći u prodaji od četvrtka 11. studenog u terminu od 8:00 do 12:00 sati. Maske su obavezne a sve projekcije će biti održane uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje su na snazi.

5. Filmski festival glumca ove se godine održava u razdoblju od nedjelje 7. studenog, zaključno s ponedjeljkom 15. studenoga, naravno, u organizaciji umjetničke udruge Asser Savus iz Vinkovaca u (stručnoj) suradnji s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika (HDFD), te pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca. Pomoć su festivalu pružili i HAVC, Vukovarsko-srijemska županija i Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, u čijem će se prostoru odvijati cijeli festivalski program. Goste festivala vam ne spominjem, s obzirom na aktualnu ni malo povoljnu situaciju vezanu uz pandemiju Covid-19, a zbog čega ću vas pravovremeno informirati putem svih medijskih glasila i društvenih mreža prijatelja festivala, po sistemu “danas za sutra” a možda i “danas za danas”.

Svim glumcima želim puno sreće u osvajanju festivalskih nagrada, a nama što više vremena i zdravlja, kako bi što češće mogli pratiti ovaj stvarno prebogati program u kojem ćemo vidjeti 9 dugometražnih igranih filmova i 3 dokumentarca.

Neka “festival” počne!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno