24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Premijera filmskog zapisa: Ratni radni prostor vinkovačke bolnice

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Redovitu godišnju skupštinu večeras je održao Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima. Uz radni dio u kojemu su, između ostaloga, usvojeni programsko i financijsko izvješće za 2018. godinu, Skupština matičara, kako se to uobičajilo, imala je i onaj neformalni dio. Tako je večeras prikazan treći dio materijala koji je u ratom razorenoj vinkovačkoj bolnici snimio predsjednik OMH u Vinkovcima doc.dr.sc. Dražen Švagelj, dr.med., spec. patologije, voditelj Odjela za patologiju i citologiju OŽB Vinkovci, u Domovinskom ratu član Kriznog štaba grada Vinkovaca zadužen za zdravstveni i socijalni život civilnoga dijela, a u bolnici i zamjenik ravnatelja.

I treći dio dokumentarnog amaterskog filmskog zapisa pod nazivom “Šetnja kroz ratom razrušenu vinkovačku bolnicu 2. i 3. siječnja 1992. godine” prikazan je po prvi put.

Tijekom Domovinskog rata snimao sam i prije, ali taj put želio sam faktografski zabilježiti doslovno sve prostorije vinkovačke bolnice i stradanja koja je pretrpio sam objekt. Prolazeći kroz cijelu bolnicu govorio sam gdje se točno nalazim i što snimam, a snimljeno je doslovno sve, kompletno stanje vinkovačke bolnice početkom 1992. godine. To je opsežan materijal, ukupno negdje oko dva i pol sata i zato je i prikazan u tri dijela, a ovo što će večeras po prvi put biti prikazano odnosi se na onaj dio bolnice gdje smo radili za vrijeme rata. Večeras će se moći vidjeti gdje su bile te operacijske dvorane, gdje su ležali pacijenti, gdje je bila naša intenzivna, gdje je radio dežurni stomatolog, gdje se pralo rublje i spavalo… Znači, večeras imamo onaj segment koji prikazuje gdje je bio taj radni prostor bolnice tijekom cijeloga rata i u kojim uvjetima se radilo. Također, po prvi put vidjet će se kako je početkom siječnja 1992. godine izgledao onaj novi dio bolnice koji je otvoren samo godinu dana ranije, gdje su bili plućni i zarazni odjel i u potkrovlju Uprava kao i danas.”, istaknuo je Dražen Švagelj.

U vrijeme kada je bio saborski zastupnik, istaknuo je, u ruke je dobio i materijal u kojemu stoji kako je najveća pojedinačna šteta na jednom javnom objektu u Hrvatskoj, upravo šteta na vinkovačkoj bolnici.

Nažalost, unatoč svim materijalnim dokazima tog strašnog razaranja ja nisam čuo da je podignuta optužnica niti da je netko za to okrivljen, a kamoli da je netko tražio nadoknadu ratne štete na civilnom objektu koji je isključivo služio za liječenje ljudi pa i onih ranjenika koji su bili neprijateljski vojnici, a doveženi su u bolnicu“, istaknuo je Dražen Švagelj.

 


 

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno