- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
Foto: telegram.hr
Nada Pinter, koja je radila kao sekretarica režije na više od 50 filmova, preminula je u 74. godini života u Zagrebu.
U Jugoslaviji i Hrvatskoj Nada Pinter bila je sekretarica režije Stipe Delića za snimanje spektakla “Sutjeska”, s Antunom Vrdoljakom radila je film “Povratak”, s Veljkom Bulajićem “Obećana zemlja”, a sa Zoranom Tadićem “Treći ključ” i “Osuđeni”.
Pinter je mnogo projekata ostvarila i s redateljem Rajkom Grlićem. S njim je surađivala na filmovima “Josephina”Neka ostane među nama, “Karaula” i Ustav Republike Hrvatske.
“Nažalost, premda je dovršila sve pripreme za snimanje Ustava, Nada se neposredno prije početka snimanja razboljela pa je morala odustati. No, pedantna kakva je bila, besprijekorno je pripremila knjigu snimanja, čime mi je bitno olakšala posao,” rekao je Grlić za Telegram.
“Posao sekretarice režije jedan je od najvažnijih na filmu. Nada je čitala scenarij tako da je štopericom mjerila kojom se brzinom radnja odvija. Bila je toliko upućena i iskusna da je pritom znala kojom brzinom neki redatelj snima film. I po tomu je određivala dužinu pojedine scene. Potom je onda javljala da bi film po tom scenariju trajao 135 minuta. A kako je producent tražio da film ne bude duži od 115 minuta, onda odmah znaš da moraš skratiti scenarij,” dodao je redatelj.
Nada Pinter rodila se u Sarajevu, a kako je njen otac bio diplomat, veći dio mladosti provela je u Bejrutu, gdje se školovala. Bila je u braku s filmskim snimateljem Tomislavom Pinterom.
Većinu svoje karijere pak, Nada je radila na stranim produkcijama, među kojima su i najveći holivudski hitovi poput “Pheonixov let”, “Braća Bloom”, “Avijatičar”, “Mussolini: The Untold Story”, “Gladijator”, “Dnevno svjetlo”, “Pad crnog jastreba”, “Iza neprijateljskih linija”….
Bila je najbliža suradnica i sekretarica režije u filmovima najpoznatijih svjetskih redatelja poput Martina Scorsesea, Stevena Spielberga, Riana Johnsona, Johna Moora, a s Ridleyem Scottom snimala je dva puta. U filmovima u kojima je radila nastupile su i najveće svjetske glumačke zvijezde, poput glumaca Russella Crowea, Adriana Brodyja, Leonarda di Caprija, Omara Shariffa, Genea Hackmana, Cate Blanchett, Liama Neesona, Bena Kingsleya, Ralpha Fiennesa, Jamesa Stewarta, Hardyja Krugera, Lieva Schreibera
Izvor: HAVC