Foto: hnk-zajc.hr

Poznati hrvatski glumac i redatelj Saša Anočić preminuo je noćas u dobi od 52 godine, prenosi teatar.hr.

Saša Anočić rođen je 1968. u Osijeku. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1998. Isprva je kao glumac zaposlen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, odakle prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a zatim u glumački ansambl zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnje. Vijest o Anočićevoj smrti šokirala je njegove kolege.

– To je apsolutna katastrofa i jedan potpuno neočekivan odlazak – rekao nam je Janko Rakoš, član Gavellinog ansambla koji je kao i Barbara Nola s Anočićem radio na predstavi “Osmi povjerenik”, prema romanu Renata Baretića.

U ostalim našim kazalištima kao redatelj postavio je na scenu brojne naslove, nerijetko autorske projekte u kojima je i potpisnik teksta. Svojom predstavom “Kauboji”, postavljenom 2008. godine u Teatru Exit i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u kazalištu. Karte su se rasprodavale u rekordnom broju, a već 2014. godine predstava je brojala 400. izvedbu u Teatru Exit. Za režiju predstave nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta, Plaketom Grada Zagreba, Vjesnikovom nagradom “Dubravko Dujšin”, Marulom za najbolje redateljsko ostvarenje, a predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade.

Igrao je u filmovima “Kauboji”, “Koko i duhovi”, “Libertango”, “Crnci”, “Zapamtite Vukovar”, “Gospođa za prije”, “Armin”, “Mrtvi kutovi”, “Leti, leti”, “Prezimiti u Riju”, “Chico”, “Anđele moj dragi”…

Saša Anočić iza sebe ostavlja kćer Miu Anočić Valentić iz prvog braka te troje djece koje ima iz drugog braka: Izabelu, Rafaela i Angelu.