Učenici završnih razreda vinkovačkih srednjih škola danas su imali priliku iz prve ruke pogledati dio onoga što ih očekuje ako se odluče prijaviti na policijsku akademiju. Naime, u dvorani Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca održana je javna prezentacija zanimanja policajac/policajka, a kako bi građanima, posebice onima mlađima od 28 godina, kroz posebno osmišljen dinamični program, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske predstavili svoje časno zanimanje.

Razni rodovi policije, odnosno interventna jedinica, granična policija, prometna, temeljna, kriminalistička tehnika i protueksplozijska zaštita predstavili su svoj rad kroz opremu koju svakodnevno koriste u radu, a policijski službenici su zainteresiranim mladima kroz neposredan razgovor pojasnili sve što ih je u konkretnoj situaciji zanimalo.

“Policijska uprava vukovarsko-srijemska pokriva 260 kilometara vanjske granice Europske unije, što je vrlo zahtjevan posao koji iziskuje i veliki broj policijskih službenika. Moram reći da nam u ovom trenutku nedostaje policijskih službenika u graničnoj policiji, a isto tako i u kriminalističkoj, temeljnoj, prometnoj, pa i interventnoj policiji. Dakle imamo veliki broj otvorenih radnih mjesta, te smo stoga odlučili pristupiti učenicima na ovaj način, dolaskom u škole i prezentirajući im naš način rada, opremu i sve ono što ih čeka ukoliko se odluče na ovo zanimanje”, istaknuo je načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular.

Vinkovce je danas posjetio i načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, koji je ovom prigodom pozvao sve zainteresirane mlade da se odvaže i pokušaju upisati akademiju.

“Danas smo u Vinkovcima kako bi na ovaj način pokušali privući što veći broj mladih zainteresiranih za ulazak u redove hrvatske policije. Trenutno je kod nas na školovanju 70 mladića i djevojaka s područja Vukovarsko-srijemske županije, te očekujem da ćemo sličan broj postići i ove godine. Novost je da na testiranje dolazimo u Vinkovce, umjesto da kandidati putuju za Zagreb, na taj im način želimo olakšati sam postupak. Akademiju je prošle godine upisalo 745 polaznika, a sličan broj očekujemo i ove godine. Policijski posao i nije posao, to je u biti poziv koji volite ili ne i u kojem morate biti spremni na žrtvu i odricanje, kao i na odgovoran rad u službi zajednice”, poručio je Novak.

Posebno je danas atraktivan bio program Interventne jedinice policije koji je obuhvatio pravilnu uporabu i rukovanje vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti te demonstraciju borilačkih vještina. U programu su sudjelovala i dva policijska psa, odnodno pas napadač i pas za detekciju eksploziva.

Inače, natječaj za upis kandidata/kinja u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka 2018./2019. godine već je otvoren i traje do 31. srpnja.