19 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Preživljavanje u prvoligaškom društvu pa šokantno izbacivanje

Više od autora

- vl promo-

2016.-2024.

ARHIVA Ivica Aničić/Otochian i kapetan Vitaić slave gol

(2016./17. – 2017./18.)

U HNL-u su zapuhali neki novi vjetrovi. Privatni kapital i veliki sponzorski ugovori preko noći su počeli mijenjati krvnu sliku klubova. U takvom okružju Cibalia se nije snašla. Prva pobjeda ostvarena je tek u 14. kolu protiv Splita. Ukupno u cijelom prvenstvu su izborene tek 4 pobjede i 9 neodlučenih susreta. Nikad manje. U zadnjih 5. kola Cibalia je 5 bodova zaostajala za posljednjim Splitom. U tim utakmicama, nebeskoplavi su najprije dobili Split, potom ukupno do kraja prvenstva osvojili 8 bodova, a Split niti jedan. U zadnjem kolu Cibalia je bodom kod kuće protiv Lokomotive osigurala predzadnje mjesto i kvalifikacije s Goricom dok su prvoligaško društvo napustili Splićani.

ARHIVA Ivica Aničić/2017. Kvalifikacije za 1. HNL, Cibalia – Gorica 3:1
ARHIVA Ivica Aničić/2017. Kvalifikacije Zaprešić, Gorica – Cibalia 0:2

U obje kvalifikacijske utakmice, klub iz Genscherove je lakše od očekivanog slavio i zasluženo ostao u prvoj ligi.

Drugu sezonu za redom navijači nebeskoplavih gledali su manje više negledljiv nogomet. Dok su se druge momčadi počele prilagođavati modernom nogometu, Cibalia je i dalje tapkala u mjestu. Predsjednik kluba Tomo Bobek je sve samo ne predsjednički napustio klub tri mjeseca prije kraja prvenstva pa je za novog predsjednika silom prilika postavljen Josip Kuterovac (predsjednik Županijskog nogometnog saveza). U posljednjem kolu Cibalia nije ovisila samo o sebi jer joj je trebao kiks Istre kod kuće, a ona sama je morala iznenaditi Lokomotivu u Kranjčevićevoj. Utakmica u Puli završila je kako su se u Lenijama nadali (Istra – Rudeš 1:1), no momčad trenera Davora Rupnika nije imala snage iznenaditi zagrebačku Lokomotivu pa s bodom manjka naspram predzadnje Istre završavaju na posljednjem mjestu.

Tu sezonu Cibaliju su sudački previdi po priznanju HNS-ove sudačke komisije koštali između 8 i 10 bodova po čemu je klub s Bosuta bio najoštećeniji u ligi. Uz takvo suđenje i prečesta slaba izdanja na terenu, klub je imao mizerne izglede za opstanak u društvu najboljih. Nažalost, tu nedaćama nije bio kraj jer su sa seniorima, gotovo za nepovjerovati, iz prve lige redom poispadali pioniri, kadeti i juniori.

I onda kada je vinkovački navijač pomislio kako gore ne može, kao grom iz vedra neba stigla je vijest kako Cibalia nije ispunila sve kriterije za dobivanje licence zbog čega joj je uskraćeno natjecanje u 2. ligi odnosno administrativno je izbačena u 3. rang natjecanja. Tih dana Vinkovci su ugostili finale nacionalnog kupa između Dinama i Hajduka, a nasmiješena svita iz HNS-a u hodnicima stadiona domaćine je uvjeravala kako će sve biti OK. Znakovito, kad je kup odigran, reflektori ugašeni, a HNS-ova delegacija u svojim limuzinama jurila auto putom prema Zagrebu, mediji su kao na sučev zvižduk istovremeno na naslovnice počeli objavljivati očito već pripremljen naslov: „Cibalia izbačena u treću ligu“.

Tih dana uostalom kao i zadnjih tjedana na stadionu nisi mogao vidjeti sportskog direktora Vladimira Balića, team managera Dražena Pernara, članove uprave ako su i postojali… Tih zadnjih tjedana i navijači su nekako bili tihi, izmoreni valjda višegodišnjim preživljavanjem. Nakon 42 godine što prve što druge lige, ponos i dika Slavonije stropoštao se u treću ligu, a pioniri, kadeti i juniori u drugu. Povijesna blamaža. Među navijačima nevjerica i teško opisivo ogorčenje.

ARHIVA Ivica Aničić/2018. U Slavonskom Brodu, Marsonia – Cibalia

Budi ponosan grade moj Cibalia slavi 100 (2018./19.)

S novim predsjednikom Mijatom Kurtušićem i novim trenerom Petrom Tomićem Cibalia je opravdala ulogu favorita i s domaćim snagama prošetala trećim rangom natjecanja. Uz seniore koji su preskočili treću ligu, u najviši rang vratili su se pioniri i kadeti. Između tmurnih oblaka, nad Lenije su se konačno počele probijati sunčeve zrake.

U sezoni u kojoj je vinkovački klub imao glavu i rep, Cibalia je proslavila svoje prvo stoljeće. Pod motom „Budi ponosan grade moj Cibalia slavi 100“ klub je paljenjem svijeća na gradskom groblju za svoje preminule klupske zaslužnike i svetom misom u crkvi sv. Euzebija i Poliona započeo obilježavanje svoga rođendana. Otkrivanje spomen ploče na korzu, na mjestu gdje je klub 7. svibnja 1919. godine utemeljen i rock koncert bili su središnja događanja ovog velikog jubileja. Svečanom klupskom akademijom koja je u jednom trenutku neprimjereno prekinuta zvižducima nezadovoljnih navijača i dokumentarnim filmom „Stoljeće je iza nas“, održana je završna priredba obilježavanja Cibalijinog postojanja.

Vrijeme nadanja i promjenjivih sezona (2019./20. – 2023./24.)

Prvenstvo je zbog pandemije koronavirusa prekinuto poslije 19 odigranih kola nakon kojih je Cibalia razočaravajuće bila zadnja na ljestvici. Neizvjesnost oko drugoligaškog ostanka,  odluka HNS-a o prekidu svih natjecanja. Ovom odlukom Saveza iz liga nitko nije ispadao. Osim po nesretnoj pandemiji korone, ova sezona najviše će ostati upamćena po odlasku klupskog oružara Mileta Perića u mirovinu nakon pune 42 godine rada i dirljivog oproštaja koji su mu priredili navijači i klub na čelu s predsjednicom Deom Lasić.

U sljedećoj sezoni (2020./21.), Cibalia je igrala po mnogima najljepši nogomet u ligi no neshvatljivo je propuštala prilike kada god bi joj se ukazala šansa da se najozbiljnije uključi u ponuđeno osvajanje drugoligaškog naslova. Na kraju su završili četvrti na tablici.


Uslijedila je blijeda sezona u kojoj se u zadnjim kolima spašavao ostanak u drugoj ligi, a potom potpuno suprotna u kojoj se pod vodstvom trenera Tomislava Radotića osvojilo visoko treće mjesto.

ARHIVA Ivica Aničić/2022. Koreografija, Cibalia-Orijent
ARHIVA Ivica Aničić/2022. Cibalia-Orijent

U 2023. godini Cibalia je dobila novi teren s umjetnom travom i rasvjetom. Jedini takav u županiji.

I opet kada bi se očekivao rezultatski iskorak, Cibalia bi podbacila tavoreći oko sredine drugoligaške ljestvice nikako ne uspijevajući povezati dvije dobre sezone. Juniori su trenutno jedini u najvišem rangu natjecanja, dok su pioniri i kadeti na dobrom putu da se vrate u prvu ligu. Provedbom dokapitalizacije u kojoj je dug sveden gotovo na nulu, a vlasništvo grada povećano na nekih 76 posto, navijačima daje nadu da za Cibaliju dolaze bolji dani.

Malo je klubova koji su toliko poživjeli i toliko toga preživjeli. Pretrpjeli velike nepravde, othrvali se pogubnim planovima i lošem vođenju. Kroz povijest na ovim prostorima raspadale su se i nastajale nove države, a stara dama na svom trijemu u Lenijama i dalje ponosno sjedi. Ponosu i diko Slavonije, sretan ti 105 rođendan!

Kraj

Izvori:

Državni arhiv – sabirni centar Vinkovci

„Trideset godine NK DINAMO VINKOVCI 1947-77“, Ivan Zagorac, 1978.

„25 sezona Cibalije u HNL-u“, Davor Mikulić, 2017.

Arhiva Vinkovačkog lista

Dokumentarni filmovi: „Stoljeće je iza nas“ i „Pomrčina Rabuzinova sunca“ autora Darko Stojanovića Stoje /Udruga Lajaroš

 

 

*Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti objavljeni tekst i fotografije isključivo uz dozvolu autora i navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. 

*U tekstu su izneseni osobni navodi i stavovi autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima i navodima Novosti d.o.o.
Novosti d.o.o. ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno