30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Vremena pogrešnih odluka

Više od autora

- vl promo-

2012.-2015.

Očito pogrešna sportska politika dovodi do loših rezultata pa ni treneri Samir Toplak, ni Željko Kopić i na kraju Miroslav Bojko ne uspijevaju Cibaliju ostaviti u prvoj ligi. Suprotno igrama u prvenstvu Cibalia u kup natjecanju treću godinu uzastopno, a ukupno sedmi put u svojoj povijesti, stiže do polufinala. U tih sedam polufinala tek jednom su nebeskoplavi osjetili slast finala. Ovoga puta u poluzavršnici bolja je bila zagrebačka Lokomotiva prepuna Dinamovih nogometaša.

Jesen u drugoligaškom društvu, klub iz Genscherove dočekuje kao vodeći, no na kraju prvenstva ipak gledaju u leđa prvoplasiranom Zagrebu. Drugo mjesto ih vodi u kvalifikacije sa Slaven Belupom. Nakon odigranih 2:2 u Vinkovcima, usprkos velikoj podršci Ultrasa u Koprivnici, Slaven Belupo s dva pogotka preokreće utakmicu u svoju korist za konačnih 2:1. Momčad iz Koprivnice tako je drugi puta u svojoj povijesti preko Cibalije osigurala prvu ligu.

Vinkovci, 25.05.2014. Stadion HNK Cibalia. Prva kvalifikacijska utakmica za 1. HNL 2014. izmedju NK Cibalia i NK Slaven Belupo. Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Nakon ovog neuspjeha egzodus igrača iz svlačionice predvodi trener Stanko Mršić i najbolji strijelac sezone Hrvoje Tokić za kojima u druge sredine odlazi gotovo cijela prva momčad. Predsjednika Zvonimira Hodaka koji je najavljivao puno toga, a ostvario malo od rečenog zamjenjuje osebujni Miroslav Gagro. Njega predlaže Božo Galić koji već više od
20-ak godina vjerno u raznim ulogama podržava Cibaliju.

Trenera Mršića na klupi nasljeđuje Zoran Tomić, a njega opet Siniša Sesar. Prosječnu drugoligašku sezonu kraju privodi vjerni domaći trener Bruno Buhač.

Čudesan povratak u prvu ligu i navijačko spašavanje od propasti  (2015./16.)

Najavljivao se povratak u prvu ligu i tim povodom doveo trener Damir Milinović. U pripremnom periodu osvojili su se turniri u Rušćici i Širokom Brijegu, a onda već u prvom kolu od najvećeg konkurenta Šibenika doživjeli poraz na domaćem terenu. Trenera Milinovića uskoro će zamijeniti Miroslav Bojko, a sezonu će na kraju slavodobitno privesti iskusni Stanko Mršić.No krenimo redom. Šibenčanima je ovaj uspjeh na otvorenju prvenstva bio dodatno pogonsko gorivo pa je u 11. kolu imao velikih 11 bodova prednosti. U takvoj, nimalo ugodnoj atmosferi u 12. kolu Cibalia gostuje na Šubićevcu gdje golom Jakova Filipovića odnosi veliku pobjedu koja Vinkovčanima vraća nadu kako san o povratku u prvu ligu još nije završen. Nakon ove važne pobjede stvari se okreću na nebeskoplavu stranu pa predvođeni te sezone najboljim strijelcem druge lige kapetanom Franom Vitaićem, iz kola u kolo smanjuju prednost i u predzadnjem, s bodom više od Šibenčana, preuzimaju vodstvo na ljestvici. Posljednje kolo nije moglo ponuditi napetiji kraj prvenstva jer su se u njemu izravno susreli baš Šibenik i Cibalia. Invazija 400-njak Vinkovčana na Šubićevac bila je jak vjetar u leđa nebeskoplavim nogometašima. Izdržali su sve nalete domaćina koji su imali neskriveni poguranac suca Vedrana Jelenčića jer je vinkovačkim nogometašima dodijelio čak 14 žutih i 2 crvena kartona (Mišić, Žderić). Ni to mu nije bilo dovoljno pa su isključenje dobili glavni trener Stanko Mršić i njegovi pomoćnici Siniša Sesar i Tomislav Vranjić. Na kraju, uz obilatu nadoknadu vremena utakmica je završila bez pogodaka za veliko slavlje Cibalije i njenih navijača.

2016. Šibenik – Cibalia 0:0. Prvaci 2. lige.
ARHIVA Ivica Aničić/2016. Slavlje nogometaša Cibalije i navijača u Šibeniku

Manje je poznato kako su ovom uspjehu prethodili izrazito teški dani za klub. Predsjednik Miroslav Gagro kemijao je na sve strane, često usamljen izmišljao i improvizirao svakojake načine ne bi li održao klub, no u jednom trenutku nije imao nikakva rješenja. Pritisnut s vremenom jer u ovoj po klub sudbinskoj igri je na raspolaganju bilo tek nekoliko sati, za pomoć se obratio navijačima. U tom napetom poslijepodnevu bivši nogometaš Cibalije Josip Milardović nakon niza razgovora samo zbog navijača pristaje na odgodu svojih potraživanja, a sami Ultrasi u zadnji tren među sobom skupljaju i uplaćuju za njih, ali i u tom trenutku za klub ne mala određena financijska sredstva. Time su ispunjeni svi uvjeti za dobivanje HNS licence.

Tek koji dan poslije ovoga za klub važnog događaja, a svega četiri dana prije utakmice u Šibeniku nad klub iz Genscherove nadvila se nova nedaća jer sad je prijetio stečaj.

ARHIVA Ivica Aničić/ 2016. “Potrubi za Cibaliju”, uoči gostovanja u Šibeniku

I ovoga puta su vinkovački navijači odigrali glavnu ulogu u spašavanju stare dame. U podugačkoj auto-koloni organizirali su akciju „Potrubi za Cibaliju“ čime su svoje sugrađane i javnost glasno upozorili na opasnost koja je prijetila klubu. Bučna kolona okićena zastavama ciljano je završila na velikom županijskom skupu vodeće političke stranke i klupskih vlasnika gdje su istaknuti Ultrasi otvoreno pred svima u lice imenovali tko će biti kriv ne bude li se Cibalia spasila. Klub je na kraju spašen, Cibalia se velikom utakmicom u Šibeniku vratila u prvoligaško društvo, a proslava povrataka u prvu ligu uz The Karambol i Jaleta bučno je održana na korzu.

Nastavlja se…

*Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti objavljeni tekst i fotografije isključivo uz dozvolu autora i navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. 

*U tekstu su izneseni osobni navodi i stavovi autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima i navodima Novosti d.o.o.
Novosti d.o.o. ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno