17 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

Prijatelji životinja: Crna kronika zlostavljanih i ubijenih životinja u 2018. godini

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Navodeći kako su se početkom 2019. godine već zaredali slučajevi zlostavljanja životinja, a Udruga Prijatelji životinja objavila je danas popis više od 45 samo onih najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u 2018. godini. 

Prijatelji životinja navode kako se čini da prekršajna i kaznena djela protiv životinja nisu u porastu u odnosu na prethodne godine, već su informacije o njima preko medija i društvenih mreža dostupnije široj javnosti, a time i porast senzibiliziranja za nužnost sprječavanja i sankcioniranja tih nedjela.

Osim slučajeva sadističkih iživljavanja na životinjama, životinje najviše pate i umiru zbog ljudske neodgovornosti i rješavanja neželjenog potomstva kućnih ljubimaca utapanjem, gušenjem, zakapanjem dok su još živi i drugim brutalnim metodama, navodi se te ističe kako smanjenju okrutnosti mogu pomoći jedino provedba Zakona o zaštiti životinja, propisivanje obavezne trajne sterilizacije i kontrola mikročipiranja, kao i sankcioniranje svih slučajeva.

U popisu je ukazano i na neke novčane kazne koje su dosudili hrvatski sudovi, no kazna zatvora, navodi se, i dalje se rijetko izriče. Iako su u prekršajnim postupcima propisane novčane kazne i do 50 ili 80 tisuća kuna, kazne za počinitelje zlodjela prema životinjama i dalje su jako male. Kazneni zakon propisuje za mučenje i ubijanje životinja kaznu zatvora do godinu dana, no sudovi najčešće određuju tek uvjetne kazne.

Navode i da se za mnoge slučajeve sazna zahvaljujući udrugama za zaštitu životinja koje ne samo da pokušavaju spasiti živote i izliječiti teško zlostavljane preživjele životinje nego i podižu prijave protiv, nažalost, često nepoznatih počinitelja. Prijatelji životinja pozivaju građane da na www.prijatelji-zivotinja.hr saznaju kome i kako prijaviti slučajeve zanemarivanja, trovanja, mučenja, zlostavljanja i ubijanja životinja.

Također, ističu važnost osnivanja inspekcije za zaštitu životinja, koja može može biti i dio veterinarske inspekcije, ali bi trebala biti specijalizirana i baviti se isključivo zanemarivanjem, zlostavljanjem i napuštanjem životinja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno