19 C
Vinkovci
Nedjelja, 2. listopada 2022.

Prije 161 godine potekla voda u svetištu u Ilači

Više od autora

- vl promo-Čudesan događaj, koji se zbio na današnji dan prije 154 godine, ostavio je neizbrisiv trag u duhovnom i kulturnom životu na području Srijema i naše Vukovarsko-srijemske županije. Na ovaj događaj su podsjetili iz Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik, a uz podatke iz knjige Ivana Karlića i Tomislava Filića : “Gospa Ilačka: Marijansko svetište na Vodici”.

Seljak Petar Lazić iz Ilače je na Gluhu nedjelju 1685. godine, koja je te godine bila 2. travnja, tjerajući blago na pašu, primijetio kako je put kojim je išao neobično mokar. Nije mu bilo jasno kako se ta voda pojavila na sokaku, gdje je ranije nije bilo, pa je počeo kopati štapom. Kada je odgurnuo malo zemlje, iz nje je potekao mlaz vode debeo kao palac.

Na tom mjestu se stvorio izvor koji više nikada nije presušio. Sljedeće noći mladić Đuka Ambrušević, koji je tada imao 20 godina, usnuo je neobičan san. U snu mu se prikazala Blažena Djevica Marija s bijelom krunom na glavi i u bijelo-modroj haljini, koja je u lijevoj ruci držala djetešce Isusa.

Mladić se od straha probudio. Međutim, iako budan, pokraj sebe je ponovno ugledao isti lik žene. Sljedećega dana je svima ispričao što je doživio, a njegovi su mu dozvolili da, prema Gospinim riječima, ogradi izvor iz kojega je potekla voda. Stanovnici Ilače nakon toga više nisu puštali stoku na izvor koji su nazvali Gospina vodica.

 

Ilački župnik je u početku bio sumnjičav prema ovom čudu. Međutim, nakon što su uslijedila čudesna izlječenja udovice Ede Petričević i stolara Ignaca Egerta, župljanima više nitko nije mogao zabraniti okupljanje oko izvora. Pokraj Gospine vodice, uz odobrenje biskupa Josipa Juraja Strossmayera, sagrađena je kapelica, a kasnije i crkva.

Na taj je način Blažena Djevica Marija, koja je u ovim krajevima čašćena kao Gospa Ilačka, svojim čudesnim posjetom jedno maleno srijemsko mjesto pretvorila u hodočasničko mjesto – hrvatski Lurd.

Vjernici iz svih dijelova Hrvatske svake godine na blagdan Velike Gospe dolaze u Ilaču. Svetište je uništeno za vrijeme rata 1991. godine, ali je nakon toga obnovljeno, a oko crkve je uređen liturgijski prostor za hodočasnička slavlja.

MOLITVA GOSPI ILAČKOJ

O Marijo, Majko Spasiteljeva!
Ja, nevoljni grješnik, utječem se
pouzdano k Tebi,
izvoru svakog milosrđa.
Ne gledaj grijeha mojih,
već budi utočište moje!
Isprosi mi milost od Sina svoga!
Budi mi jakost u nemoći,
utjeha u tuzi mojoj!
Brani me od vidljivih
i nevidljivih neprijatelja mojih!
Uzdrži me i okrijepi
u Tvojoj svetoj službi!
Ulij u moje srce pravu vjeru,
čvrstu nadu i goruću ljubav!
U Tvoje ruke polažem
spas duše svoje!
K Tebi dižem oči,
moćna Zaštitnice svih kršćana.
Ako padnem, podigni me!
Kad posrnem, uspravi me!
Slabog, hrabri me!
Vodi me, Gospo Ilačka,
stazom krjeposti! Amen.

 

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno