28 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Prije 25 godina održan skup o ranoj dijagnostici raka

Više od autora

- vl promo-

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka istražili smo što su na tu temu pisale kolege. Tako je u Vinkovačkom listu 1998. godine, u mjesecu borbe protiv raka, održan značajan stručni skup. Taj je studeni bio posvećen raku trupa maternice i raku pluća.

Liga protiv raka Vinkovci i Hrvatski liječnički zbor-Podružnica Vinkovci-Županja, s predsjednicima dr. Draženom Švageljom i mr.sci.dr. Božom Gugićem na čelu, organizirali su stručno predavanje na kojemu je o prevenciji i ranoj dijagnostici tumora vrata maternice u Hrvatskoj govorio dr.sci.med. Damir Eljuga.

Uvaženi stručnjak pričao je o zloćudnoj bolesti i potrebi edukacije žene, o preventivi kao jedinom pravom lijeku. Naglasio je kako je rak trupa maternice na trećem mjestu zloćudnih bolesti ženskih spolnih organa i da godišnje u Hrvatskoj od te bolesti oboli oko 400 žena, uglavnom u dobi iznad 50 godina. Istaknuo je potrebu redovitih ginekoloških pregleda kako bi se eventualna bolest otkrila na vrijeme, što je jamstvo uspješnijeg liječenja.

Predstavljena je i knjiga „Klinička onkologija”, autora Marka Turića, Krste Kolarića, Damira Eljuge i suradnika. O knjizi su govorili prof. dr. Ivo Mlinarić, recenzent i Tomislav Pušek, direktor Nakladnog zavoda Globus. Na stručnom je skupu bio nazočan i dr. Zvonimir Marković, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno