30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Prijem za dobitnike zlata i srebra na prvoj manifestaciji GastRo A

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U vijećnici Općine Andrijaševci danas je upriličen prijem za dobitnike zlata i srebra na prvoj manifestaciji GastRo A održanoj u Andrijaševcima, a na kojoj su se ocjenjivale kobasice i kulenove seke.

Manifestacija GastRo A održana je 27. travnja, a na ocjenjivanje je stiglo ukupno 49 uzoraka, 24 uzorka kobasice i 25 uzoraka kulenove seke. Šampioni u obje kategorije stigli su s PG Janko Čuha iz Soljana s 90,04 bodova za kobasicu i 91,66 bodova za kulenovu seku. U kategoriji kobasica dodijeljene su još 4 zlatne, 13 srebrnih i 4 brončane medalje te dvije zahvalnice za sudjelovanje. U kategoriji kulenova seka dodijeljeno je još 8 zlatnih, 13 srebrnih te 3 brončane medalje.

Osvojeno prvo mjesto i za kulenovu seku i za kobasicu vrijedno je priznanje struke iako ostaje za vidjeti koliko će to u praksi pridonijeti zanimanju za naše proizvode i njihovoj prodaji. U prosjeku prerađujemo 60 do 70 komada svinja godišnje, ne više. Prošle godine imali smo onu situaciju s afričkom svinjskom kugom kada su nam pobili sve svinje na našem gospodarstvu pa smo se morali snalaziti za polutke. Nije bilo jednostavno, ali evo i ova dva prva mjesta na GastRo A pokazuju da nešto radimo i da radimo kvalitetno. Godinama se već bavimo s tim i trud se isplati”, istaknuo je Janko Čuha (27), koji danas vodi poljoprivredno gospodarstvo koje je utemeljio njegov otac.

PG Janko Čuha svoje proizvode plasira na kućnom pragu te putem dostave. Narudžbe stižu iz cijele Hrvatske, a nerijetko, primjerice, i iz Njemačke. Pozdravljaju novu manifestaciju tim više što joj je cilj i povećanje broja registriranih proizvođača.


Puno ih ima koji rade na crno i za nas koji imamo legalnu proizvodnju to je velik problem jer naša se roba prodaje s PDV-om, a zna se kako oni rade. Danas je u Hrvatskoj teško živjeti od svoga rada, ali borimo se. Ja se borim, kao i moja obitelj, da ostanem tu živjeti, a hoću li u tome uspjeti stvarno ne znam”, kazao je Janko Čuha.

Izuzetno sam zadovoljan prvom manifestacijom GastRo A i koliko smo uspjeli u našoj nakani da okupimo što veći broj proizvođača. Važna su odličja koja su dobili, ali još važnija je analiza struke koju su dobili za svoje proizvode i napomene što eventualno treba popraviti kako bi u budućnosti bili još bolji. Cilj nam je i da što više proizvođača registrira svoju proizvodnju kako bi svoje proizvode mogli nuditi legalnim lancima jer sigurno je da potreba za tim proizvodima postoji. Vjerujemo da GastRo A tome može pridonijeti”, istaknuo je ovom prilikom Ante Rajković, načelnik općine Andrijaševci, koja je nositelj manifestacije.

S načelnikom Rajkovićem, zlata i srebra 1. GastRo A dobitnicima su uručili i predstavnici suorganizatora: Magdalena Parat, pročelnica za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, Zdenko Podolar, direktor Agro-klastera d.o.o. i Majda Jakša, direktorica Turističke zajednice VSŽ.

Video vezom s Agronomskog fakulteta u Zagrebu javio se izv. prof. dr. sc. Ivica Kos, voditelj panela za ocjenjivanje 1. GastRo A.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno