24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Primalje – zaštitnice žena

Više od autora

- vl promo-

Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, prilika je da se naglasi važna uloga primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi te proširi ideja o primaljama i primaljstvu. Ovogodišnja tema obilježavanja je “Primalje – zaštitnice žena”.

U vinkovačkoj bolnici trenutačno radi 13 primalja, a povodom njihovog dana čestitiku im je uputio ravnatelj dr. Krunoslav Šporčić. “Vama primaljama – zaštitnicima žena, koje kao odgovorni profesionalni djelatnici radite u partnerskom odnosu sa ženom kako bi joj pružili potrebnu potporu i profesionalnu skrb tijekom trudnoće, porođaja i poslijeporođajnog razdoblja i dio ste najljepšeg trenutka kada je ljudsko biće rođeno, zahvaljujemo na iskrenom trudu da u našoj ustanovi stvorimo bolje uvjete za sve majke i djecu.”, stoji u čestitki ravnatelja Šporčića.

Primalja ima izuzetno važnu ulogu u pružanju potpore majkama za vrijeme i neposredno poslije poroda sudjelovanjem u vođenju poroda te poslije poroda svojim stručnim savjetima o postpartalnoj njezi i važnosti  dojenja za fizički i emocionalni razvoj djece, rekla nam je primalja Gordana Kucljak, dodavši kako ovu ulogu treba proširiti uključivanjem primalja u prenatalnu edukaciju odnosno provođenje trudničkih tečajeva i pripremu trudnica i njihovih partnera za roditeljstvo. Gordana Kucljak uputila je čestitku svim primaljama u povodu Svjetskog dana primalja i želju da se primaljstvo što bolje razvija, a primaljama omogući sve ono što doista i zaslužuju.

Goradna Kucljak je i predsjednica Udruge za informiranje i podršku budućim majkama „Agape“ Vinkovci.  Riječ je o prvoj udruzi na području Slavonije koja je svoj rad posvetila pripremi budućih majki na trudnoću, porod i majčinstvo. Udruga svoj program temelji na zanimljivim, stručno osmišljenim radionicama, kroz čiji tijek žene i buduće majke imaju priliku dobiti odgovore na sva pitanja o trudnoći, porodu, dojenju kao i samom majčinstvu, a sve sa ciljem vraćanja ženama povjerenje u vlastito tijelo i njegove sposobnosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno