13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Problemi s teškim teretnim prometom

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Mještani Tovarnika i Ilače sve se teže nose s teškim kamionima koji, na putu prema državnoj granici sa Srbijom, u sve većem broju prometuju kroz ta mjesta. Kako piše Glas Slavonije, mještani su spremni stati pred šlepere i blokirati promet kako bi se riješila ta za njih nemoguća situacija. Izaći će na cestu, dodaju, i svi poljoprivrednici sa strojevima. Problemi su najveći vikendom, ali i pred blagdane, pa je prije nekoliko dana kolona kamiona koji su čekali nadomak prijelazu Tovarnik-Šid bila duga 10-ak kilometara, odnosno poluzatvorena je bila cesta kod četiri sela, Tovarnika, Ilače, Banovaca i Đeletovaca.

Mještani ističu da su im najveći problem veliki kamioni što prevoze vozila i šleperi iznad 7,5 tona na putu za Bugarsku, Tursku i druge zemlje, koji voze jedan za drugim pa se automobili ne mogu ubaciti niti ih zaobići i koji idu posred ceste, ne zaustavljaju se na crveno na semaforu u centru Tovarnika, a roditelji djecu ne puštaju samu u školu preko ceste jer ne staju ni na pješačkom.

Mještani navodno ni u njive ne mogu ući jer im kamioni blokiraju prolaz, a kuće se tresu od siline tereta na cesti. No, riječ je o državnoj cesti DC46 Vinkovci – Tovarnik – državna granica, gdje je dopušten promet kamiona težih od 7,5 tona. Navedena sela u blizini granice sa sličnim se problemima suočavaju i u vrijeme godišnjih odmora kada im ceste zakrče nebrojeni automobili “gastarbajtera” na putu kući u Srbiju, Rumunjsku i Bugarsku iz zapadnih zemalja Europe.

Pretpostavka je da većina ne želi platiti cestarinu na autocesti, pa koriste alternativne pravce.

“Zakonski je dozvoljeno prometovati kamionima na toj cesti. Gužve jesu, a policija čini što može i regulira promet” pojašnjavaju iz PU vukovarsko-srijemske, dodajući i da su s hrvatske strane graničnog prijelaza dva kolnička traka, dok je u Srbiji jedan i za putnički i teretni promet.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno