Hrvati mjesečno prosječno potroše 55 milijuna komada jaja, a u preduskrsno vrijeme, govore statistike Croatistočara, dodatnih 25 milijuna komada, no zanimljivo je da je potražnja za jajima kod nas ipak veća za Božić nego za Uskrs. Naime, puno ovisi i o vremenu jer u Hrvatskoj, a pogotovo u našim krajevima, ima dosta koka nesilica koje borave vani na otvorenom, u domaćinstvima. Ako Uskrs pada kasno, a vani već zatopli, domaće nesilice počinju nositi jaja, pa i potražnja nije toliko izražena. Druga je stvar kada je zimi hladnije pa domaće koke još ne nesu, te je samim time i potražnja za kupovnim jajima veća. Cjelokupna hrvatska proizvodnja jaja otprilike je dostatna za domaće potrebe, uvezu se tek neznatne količine.

Predsjednik Klastera jaja naše županije Mile Jurić iz Starih Mikanovaca također tvrdi da mu je prodaja jaja bolja pred Božić, nego pred Uskrs. Čudno je to ako znamo da potrošnju jaja uglavnom vežemo uz uskršnje blagdane, odnosno kuhanje uz šunku i bojanje za gnijezdo.

“Preko zime nije teško prodati jaja, potražnja je velika, domaće koke slabije nesu i koliko god da proizvedemo prodati ćemo. No, kada dođe ljeto, pa svaka kuća ima svoja jaja, a zbog vrućina ona ne mogu dugo stajati, onda dolazi do problema. Mogu reći da uoči uskrsnih blagdana prodam i do 50 posto više jaja nego obično, dok uoči Božića to bude i 100 posto”, priča nam Mile Jurić koji u normalnim okolnostima dnevno proda od 2.500 do 3.000 jaja. Napominje da su u klaster, uz njega, trenutno učlanjena još trojica proizvođača, jedan iz Gunje, jedan iz Županje i jedan iz Vinkovaca.

Njih četvero zajedno mogu dnevno isporučiti oko 12 tisuća jaja, što je godišnje gotovo 4,5 milijuna jaja. Inače, cijena jaja na našem području kreće se od 70-80 lipa po komadu.

“Organizirani na ovaj način imamo bolju poziciju prema otkupljivačima, od kojih nas najviše zanimaju oni s Jadrana. Već smo razgovarali s nekim hotelima, te smo došli do zaključka da oni najveću potrebu za jajima imaju preko sezone, odnosno od svibnja do rujna, što i nama posebno odgovara”, kaže Jurić. Inače, mnogi se pitaju zašto jaja pojačano jedemo baš za Uskrs. Jaja se naime smatraju simbolom ponovno rođenje i obnavljanje života. Prva jaja međusobno su darivali Egipćani, Perzijci, Grci i Rimljani zbog njihove simbolike života. Jaje je i jedan od simbola periodičke obnove prirode, iz čega proizlazi i običaj bojanja uskrsnih jaja.