23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Projekcije digitalno restauriranog filma H-8… u Hrvatskoj i svijetu

Više od autora

- vl promo-

Digitalno restaurirana kopija filma H-8… Nikole Tanhofera iz zbirki Hrvatske kinoteke tokom sljedećih mjeseci imat će veliku promociju u zemlji i inozemstvu.

U Hrvatskoj je film H-8… bio prikazan jučer u srijedu, 14. prosinca u 18 sati u sklopu programa Filmski kurikulum u Kulturno-informativnom centru KIC. Uvod filmu je bio provokativni dokumentarac Kamo vodi autoput? (1969) uglednog redatelja i povjesničara hrvatskog filma Ive Škrabala. O filmovima su prije projekcije govorili Silvestar Mileta, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Hrvatskim studijima.

Flm je imao i višestruku promociju u inozemstvu. U sklopu programa Liberating Cinema sa sjedištem u Edinburghu, posvećenog prezentaciji svjetske filmske baštine, održana je online projekcija filma H-8… praćena razgovorom između kustosa programa Mine Radovića i filmskog arhivista Hrvatske kinoteke Jurja Kukoča, u subotu, 10. prosinca. Na web stranici programa Liberating Cinema objavljen je i esej o filmu Jurja Kukoča.

Veliko priznanje filmu odat će i platforma European Film Factory, posvećena predstavljanju filmova “koji su obilježili povijest europske kinematografije” mladima od 11 do 25 godina, njihovim učiteljima i kulturnim medijatorima (festivali, kina itd.). Od 2023. do 2026. platforma će u sklopu svojeg projekta u školama, kinima i na webu predstavljati film H-8…, koji će biti dostupan na devet jezika (njemački, engleski, hrvatski, španjolski, francuski, grčki, talijanski, poljski i rumunjski).Sredinom siječnja 2023. u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani film H-8… bit će prikazan u sklopu programa filmova kojim se valoriziraju iznimni snimateljski doprinosi filmskoj umjetnosti. Organizator projekcije s hrvatske strane je Hrvatska udruga filmskih snimatelja.

H-8… Nikole Tanhofera iz 1958. u anketi među filmskim kritičarima iz 2020. proglašen je najboljim hrvatskim filmom svih vremena. Hrvatska kinoteka, odjel Hrvatskog državnog arhiva, uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra restaurirala je ovaj film digitalnim postupkom 2020. godine. Restauracija u rezoluciji od 2K izvedena je u studijima Ater i Klik film u Zagrebu. U restauraciji slike korišten je originalni negativ, a u restauraciji zvuka ton negativ filma.

H-8… je film o sudbinama putnika autobusa i kamiona koji su se sudarili na autoputu jedne kišovite noći. U filmu pratimo njihovu interakciju tokom putovanja koje je završilo nesrećom. Film je inspiriran istinitim slučajem o nesreći koju je uzrokovao nepoznati automobil, a svjedoci su zapamtili samo prve dvije oznake registarske tablice automobila: H-8. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno