22 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Projekt „Kultura u pokretu” iznjedrit će novo vozilo Bibliobusa

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

U prostorima Poduzetničkog inkubatora Vinkovci održana je  uvodna konferencija projekta „Kultura u pokretu” Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Partneri na projektu su Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci.

„Cilj projekta je novo bibliobusno vozilo. Postojeće vozilo, koje obilazi 18 općina i 1 grad u Vukovarsko-srijemskoj županiji s nešto više od 60 stajališta, je dotrajalo, staro je već 17 godina. Naš moto je „knjiga je na vašem pragu”, odnosno promicanje čitanja i čitalačke pismenosti u ruralnim dijelovima naše županije”, istaknula je Vedrana Lugić, voditeljica projekta koja nije skrivala zadovoljstvo novim vozilom koje bi trebalo stići u Vinkovce u mjesecu lipnju.

Projektom se financiraju aktivnosti  pripreme i provedbe participativnih aktivnosti poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija za pripadnike ciljanih skupina te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju.

Bibliobusna služba djeluje od 2006. godine i vrijeme je za promjenu vozila koje će zadovoljiti potrebe korisnika na terenu. Staro vozilo tako je odslužilo svoje, a novo je na putu za Vinkovce i ne sumnjamo da jedva čeka prve korisnike. „Lijepo je vidjeti nešto novo. Sve usluge koje pruža naša služba pružat će i dalje samo što ćemo ih nadograditi. Dodali smo neke nove kulturne aktivnosti u projekt kao i pilot projekte koje će se u budućnosti provoditi, a to su čitateljski klub 54+ i bebe u bibliobusu. Na taj način odrađujemo inkluzivni dio gdje pokrivamo sve naše korisničke skupine”, rekla je voditeljica Bibliobus službe Klaudija Mandić.

Sinergiju gradskih ustanova čiji je rezultat novo vozilo Bibliobusa pozdravio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Naša knjižnica je matična knjižnica Vukovarsko-srijemske županije i djeluje na području čitave županije. U kojegod selo i općinu Biblioubus došao, donio je radost čitanja na kućni prag. Tako ona djeca koja žele čitati mogu to napraviti u svome mjestu, ne moraju dolaziti u gradsku knjižnicu. Uz novu knjižnicu stiže i novi Bibliobus te će knjižničarstvo u Vinkovcima dobiti jednu potpuno novu sliku u 2023. godini”, poručuje gradonačelnik Bosančić koji je otkrio da će nova knjižnica po prvi puta otvoriti svoja vrata u srpnju kada bi trebalo biti veliko otvorenje.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. kroz Poziv „Čitanjem do uključivog društva“. Provedbena tijela su nam Ministarstvo kulture i medija i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Ukupna vrijednost projekta je 3.990.725,63 HRK / 529.660,31 EUR. Sufinanciranje EU -a iz ESF-a: 3.392.116,79 HRK/ 450.211,27 EUR  ( 85% ukupne vrijednosti projekta). Sufinanciranje iz DPRH-a: 598.608,84 HRK/ 79.449,05 EUR ( 15% ukupne vrijednosti projekta). Fiksni tečaj konverzije 1 EUR = 7.53450 HRK.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno