Danas je u učionicama vinkovačke Gimnazije održan Projektni dan suradnje s karlovačkom Gimnazijom. Projekti su održani u tri predmeta, fizika, kemija i biologija. Učenici su zajedno sa svojim nastavnicima provodili pokuse i eksperimente, upoznavali se s novim metodama rada i različitim pristupima u radu s pokusima te svakako ostvarili dobru suradnju s kolegama iz Karlovca.

“Imamo suradnju s Gimnazijom Karlovac, radimo na projektu suradnje, i oni su nama sada došli u posjeti, a mi ćemo u listopadu sljedeće škole godine ići k njima. Sudjelovali smo i u projektu “Prirodne znanosti su in” i prezentirali jednu radionicu iz kemiju, jednu il biologije i jednu iz fizike, a ovo je još jedna popularizacija prirodnih znanosti kroz ovu suradnju. Jer su oni prirodoslovna gimnazija, a imamo ju i mi, tj prirodoslovno-matematičku”, rekla nam je Melita Barić Tominac profesorica kemije vinkovačke Gimnazije.

“Velika ljubav prema kemiji i znanje me danas dovelo ovdje. Ja sam upisala matematički smjer, a on se bazira na fizici i kemiji i matematici. Cilj mi je naći posao u nekim znanstvenim vodama. Vinkovci su jako lijep grad, i točno se vidi koliko je različit od Karlovačke sredine, ali sama Gimnazija podsjeća na našu zbog njene starosti, svakako je jako lijepo biti ovdje i vidjeti malo drugačiju okolinu. Svaka grupa ima različiti zadatak, koji na kraju prezentiramo. Moja grupa je morala dokazati postojanost magnezija. Zapalili smo ga, dodali otopinu koja je na kraju poprimila ljubičastu boju”, dodala je Zrinka Martinović, učenica prvog razreda karlovačke Gimnazije.

“Do ove suradnje je došlo zahvaljujući mojoj kolegici Jasminki Žiži. Nas dvije smo se dogovorile za ovu suradnju jer smo poslovno surađivale ranijih godina. Međutim, s obzirom na to da karlovačka Gimnazija prvi puta ove godine ima prirodoslovnu Gimnaziju htjeli smo da se učenici nađu, razmijene ideje i iskustva, jer vršnjačko poučavanje se pokazalo kao najefikasnije”, istaknula je Jasenka Krznarić Barić, profesorica biologije i kemije u vinkovačkoj Gimnaziji

“Mi smo za ovaj projekt odabrali kompletan razred prirodoslovnog smjera koji smo po prvi put otvorili u našoj gimnaziji, i osam učenika matematičkog smjera, tako da bude tridesetak učenika. Budući da je njima interes prirodoslovlje, znači kemija, fizika, biologija pa i matematika tako da smo išli tim kriterijem da takve učenike pozovemo jer se ovdje radi o istraživačkom radu gdje im upravo treba znanje iz tih predmeta.
Ovo je druga škola s kojom imamo takvu suradnju, prva je Čakovečka s kojom surađujemo već tri godine. Ovo je odlična suradnja i komunikacija djece kroz znanost”, dodala je profesorica kemije i biologije karlovačke Gimnazije Jasminka Žiža.