Nakon podizanja mladih voćnjaka, prve dvije godine s istih voćari nemaju nikakvu, a u trećoj i četvrtoj tek minimalnu zaradu. Stručnjaci stoga savjetuju da se prvih godina po sadnji voćnjaka, na zemljištu između redova, uzgajaju određene vrste voća i povrća, a kako bi ono bilo što bolje iskorišteno. Usjeve koji se uzgajaju u voćnjaku sve vrijeme dok se krošnje razgranavaju, u poljoprivrednoj stručnoj praksi naziva se međukultura ili uzrodice. Ako je zemljište u voćnjaku siromašno dušikom i zbijeno, godinu – dvije dana treba sijati biljke za zelenu gnojidbu, koje se u cvijetu zaorava i na taj način popravlja strukturu zemljišta i povećava njegovu plodnost.

Pri izboru međukulture za uzgoj u mladim voćnjacima nipošto ne bi trebalo sijati strne žitarice i industrijske biljke, kao recimo pšenicu, ječam raž, zob, heljdu, suncokret, uljanu repicu, stočnu i šećernu repu, kao i crvenu djetelinu i lucernu, jer one jako isušuju i iscrpljuju zemljište hranjivim tvarima i pogoduju razvoju bolesti na voćkama. Bez posljedica na porast voćaka, pod uvjetom da se zemljište obilnije gnoji, mogu se sijati, grašak, grah, mahune.

Ove biljke imaju sposobnost iz zraka usvajati dušik za svoju ishranu i na taj način ga unositi u zemljište, pa ga koriste i voćke. Da bi što veća količina dušika ostala u zemljištu, pri berbi ove biljke ne treba čupati, već ih rezati iznad zemlje, a ostatak zaorati.

Mogu se sijati ili rasađivati i druge povrćarske vrste, kao što su krastavci, tikve, lubenice, dinje, zelena salata, češnjak i crveni luk, kupus, kelj, cvjetača, koraba, mrkva, peršin i paškanat. S obzirom da se međukulture u mladim voćnjacima uzgajaju uzastopno četiri – pet godina, važno je primjenjivati plodored, odnosno smjenu usjeva. Isti usjev se ne smije sijati dvije godine uzastopno. Kako napominju stručnjaci u povrtlarstvu, prema dosadašnjim iskustvima najbolje se pokazala smjena usjeva na način da se prve godine sadi krastavce, tikve, lubenice i dinje, druge godine grah, grašak, lećui i bob, treće mrkvu, ciklu, rotkvicu i krumpir, a četvrte špinat, zelenu salatu, rani kupus i kelj.

Prilikom izbora međukultura za uzgoj, posebice u četvrtoj i petoj godini po sadnji, treba znati koje povrće ne podnosi zasjenu od već razvijenih krošnji voćaka.

Inače, sjenu najbolje podnose grašak, mahune i zelena salata, zatim crveni luk i češnjak, kelj, cvjetača mrkva i cikla, dok zasjenu ne podnose rajčica, paprika, dinje i lubenice.